От 2017 г. насам NASA е в процес на тестове за това, дали може да промени пътят на астероид, като умишлено удари в него сателит. Работейки в тази насока, през 2019 г. NASA успя да си осигури помощта на SpaceX и сега компанията на Илон Мъск обяви, че след поредица от тестове на 23 ноември 2021 г. ще бъде проведен подобен опит в реални условия.

В късните часове на този ден NASA умишлено ще разбие сателит в астероид, за да види дали това е ефективен начин за промяна на неговия курс, в случай че в бъдеще бъде открито подобно небесно тяло, чийто път застрашава земята.

Последният проведен тест бе за статично изстрелване и при него бяха проверени параметри като двигателя, налягането и температурата на сателита преди неговото изстрелване. След като този етап е завършен, вече нищо не стои преди NASA и SpaceX, за да преминат към реалното изпитание.  

Машината, наречена Double Asteroid Redirection Test или DART, ще се насочи към два астероида близнаци, известни с общото наименование Дидаймос, което е гръцката дума за близнак. По-малкият астероид е с размер 160 метра и стои в орбита на по-големия, който е 780 метра. Двойката астероиди по принцип не застрашава нашата планета и би следвало да мине покрай нея безопасно догодина.  

NASA вече е идентифицирала поне 23 обекта, които потенциално могат да се сблъскат със Земята през следващите 100 години. Сформирането на правилна стратегия е ключово за оцеляването на човечеството при подобен случай.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Руският ракетен опит можеше с лекота да изличи Международната космическа станция