Изследователите са открили "кометна органична материя", докато са изучавали проби от Рюгу - близък до Земята астероид, който беше посетен от японския космически кораб "Хаябуса 2" през 2018 г.

Мисията върна пробите на Земята през декември 2020 г., давайки на учените потенциално безценни сведения за произхода на живота на Земята, за който някои изследователи сега смятат, че може да е бил пренесен от древни удари на астероиди.

Сега екипите, изследващи пробите, стигнаха до заключението, че повърхностите на пробите вероятно наистина съдържат органични молекули, което подкрепя тази провокативна теория.

"Предполагаме, че въглеродните материали са се образували от кометна органична материя чрез изпаряване на летливи вещества като азот и кислород по време на индуцираното от удара нагряване", казва асистентът и съавтор на изследването Мегуми Мацумото от Университета Тохоку в изявление за изследването. "Това предполага, че кометното вещество е било пренесено в близката до Земята област от външната Слънчева система."

"Тази органична материя може да е малките семена на живота, доставени някога от Космоса на Земята", допълва той.

Както е описано в статия, публикувана в списание Science Advances, екипът на Мацумото открива в пробите от Рюгу "пръски от стопилка" с ширина от пет до 20 микрометра, които според тях са се образували при падането на кометен прах върху космическата скала без атмосфера. В тези пръски те откриват "въглеродни материали", които приличат на "примитивна органична материя".

"Химическият състав на разтопените пръски предполага, че хидрогенните силикати на Рюгу са се смесили с кометен прах", казва Мацумото.

Това е вълнуващо откритие, което повтаря изследванията на НАСА, където учените в момента преглеждат проби от астероида Бенну, събрани от космическия апарат OSIRIS-REx.

В съобщение от октомври 2023 г. космическата агенция заяви, че е открила "градивните елементи на живота на Земята" в предварителни проби, взети извън инструмента за събиране на проби на космическия кораб.

Въпреки това изследователите все още имат да извървят дълъг път, докато могат да заявят окончателно, че животът на Земята се е появил благодарение на органични вещества от Космоса. Но като се имат предвид последните резултати, те имат право да се вълнуват.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI може да превърне в реалност 4-дневната работна седмица