Прасетата могат да играят видео игри, установиха учени, след като тестваха четири свине, обичащи гейминга.

Четирите прасета - Хамлет, Омлет, Абанос и Слонова кост - бяха обучени да използват джойстик в аркаден стил, за да насочват екранен курсор в стените на дисплея. Изследователите твърдят, че фактът, че прасетата са разбрали връзката между стика и играта, "не е малък подвиг".

А прасетата дори продължиха да играят, когато се счупи дозаторът за храна, която получават като награда - очевидно заради социалния контакт.

Обикновено прасетата получават хранителни гранули, за да "спечелят" нивото на играта. Но по време на тестването дозаторът се счупил, но те продължават да минават нивата на играта, когато са насърчавани от окуражителните думи на изследователите.

„Този ​​вид проучвания са важни, тъй като както при всички мислещи същества, това как взаимодействаме със свинете и какво правим с тях, влияе и има значение за тях“, казва водещият автор на проучването д-р Кендис Кроуни.

Изследователският екип също смята, че фактът, че прасетата изобщо могат да играят видео игри - тъй като те са далекогледи животни без ръце или палци - е „забележителен“.

Но не им беше лесно.

От двете йоркширски прасета Хамлет е по-добър в играта от Омлет, но и двамата се мъчат доста, когато нивата стават по-трудни, удряйки единичната цел малко под половината опити. Но изследователите все още са доволни, че опитите са умишлени и целенасочени, а не случайни - това, което те наричат ​​"поведение извън и над шанса". Това означава, че „до известна степен всички развиват връзката между джойстика и движението на курсора“.

Кейт Даниелс от фермата Уилоу в Уорчешър казва пред предаването „Днес“ на BBC Radio 4, че макар учените да са били впечатлени, „не мисля, че това ще бъде изненада за някой, който работи със свине“.

Тя добавя: "Те не играят Minecraft, но това, че могат да манипулират ситуацията, за да получат награда, изобщо не е изненада."

Снимка: shutterstock

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви

Тагове: