След като прекараха толкова много време у дома през последната година, много хора копнеят за промяна около себе си. Една нова боя обаче няма да е достатъчна. За щастие вече има по-екстремна алтернатива: дигиталната къща.

Първата дигитална къща в света на име Mars House се продаде за повече от половин милион долара.

Тя е маркирана с т.нар. NFT (non-fungible token), който позволява дигитално изкуство като рисунки, музика и скици да се продават онлайн. NFT е уникален дигитален сертификат, който удостоверява автентичност и собственост. Той е криптиран с подписа на твореца в същия блокчейн, който се използва при криптовалути като биткойн.

Новият собственик е платил на дизайнерката Криста Ким 288 Ether – криптовалута, която е еквивалентна на 514 557 долара. В замяна купувачът получава 3D файлове, които да качи в своята метавселена – виртуално продължение на нашия свят, в което се търгуват парчета земя и дигитални къщи и бизнеси. В това псевдопространство потребителите могат да живеят чрез своите аватари и дори да се окичват с дигитални аксесоари.

Дизайнерката е била вдъхновена от карантината покрай пандемията и твърди, че днес светът се нуждае от повече иновативни идеи и че интериорът на нашите домове трябва да може да ни лекува, тъй като душевното здраве се е превърнало в основен приоритет.      

Снимка: Krista Kim

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот

 

Тагове: