Сингапур стана първата държава в света, която одобри продажбата на отгледано в изкуствени условия месо. Хранителният регулатор на града-държава даде зелена светлина на американската компания Eat Just, известна със своето месо, базирано на растителна основа заместител, да продава "фалшиво" пилешко месо като съставка на пилешки хапки. Първоначално месото ще се продава само в един ресторант, но на по-късен етап Eat Just се надява, че ще може да го продава директно на крайни потребители, когато увеличи производствения си капацитет.

Компанията създава своето месо, като взeма стволови клетки от животински мускул или мазнина и ги поставя в контролирана среда, която стимулира техния растеж. Полученото по този начин пилешко месо е безопасно за консумация и съдържа много протеини и различни аминокиселини.   

Друго негово предимство е, че не съдържа антибиотици, които традиционно се срещат в птицефермите.

Eat Just се конкурира с компании като Impossible Foods и Beyond Meat и процесът по одобрение за продажби в Сингапур продължи цели 2 години. В същото време лобито на месопроизводителите в САЩ засега успешно пречи на подобно разрешение там.

Снимка: Eat Just

Виж още: Kриптовалутата Libra на Facebook може да дебютира в ограничена форма в началото на 2021 г.

Тагове: