Вирусът дойде: в мъж от Плевен и жена от Габрово е открит коронавирус, обяви шефът на кризисния щаб срещу заразата у нас, предават българските медии.

Съмнително и при мъжа, и при жената е, че не са пътували никъде и не отговарят на рисковия профил. Те не са ходили в Китай или Италия, нито са имали особено много социални контакти. За да се заразят, очевидно около тях има други хора, които са заразни.

"Не се презапасявайте с храни и каквото и да било, няма да ви помогне. Ще помогне да се мият добре ръцете, да се избягват публични места, да не доближаваме хора на повече от 1.5 м, да не се возим в претъпкан градски транспорт и всички останали обявени предпазни мерки", съветват властите.

Междувременно нов пик на коронавирус бе достигнат в Италия. Правителството постави под задължителна карантина 16 милиона души в региона Ломбардия и в 14 провинции. Блокадата на района ще продължи до началото на април.

Печалната прогноза е, че най-вероятно през следващите седмици ще има повече случаи на заразени с коронавирус у нас. Това е така, защото всеки доказан случай заразява поне трима и в рамките на две седмици от един се появяват 40 нови.

Клиничните симптоми на коронавируса са неразличими от тези на грипа. В 80% от случаите симптомите са леки или ги няма. В около 15% от случаите има симптоми, които са идентични с тези на грипа, който върви в момента.

Виж още: Коронавирусът забавя значително замяната на повредени iPhone-и