Грешка, направена по време на лунното пътуване на Aполo 11, за малко е щяла да донесе лунни бактерии на Земята, разкриват космонавти. Когато през юли преди 50 години тримата космонавти от Aполo 11 летят до Луната и обратно, един от основните приоритети на NASA е да не допусне връщането от лунната повърхност на опасни бактерии и замърсители.

За целта целият екипаж на Aполo 11 е облечен в специални костюми при завръщането си и поставен под карантина в специална база, където тримата живеят, докато учените не се уверили, че планетата ни няма да бъде замърсена. Нов документален филм обаче разкрива, че планът за защита на Земята е можел да се провали много лесно и Aполo 11 да върне в земната атмосфера нежелани гости.

По принцип учените не смятат, че на Луната има какъвто и да е било живот, който да бъде пренесен обратно.

Затова, когато мисията се връща на Земята, усилията са съсредоточени върху космонавтите, а не върху кораба. Когато командният кораб пада във водите на Тихия океан, екипът на NASA веднага отваря люка – прибързан ход, който може да освободи непознати бактерии и организми в света около нас.

Допусната е и втора грешка. Самият Бъз Олдрин си спомня, че при излизането си той бива загърнат с парче плат, което след това е хвърлено направо във водата.

„Така всички тези микроби могат да попаднат на дъното на океана. Чудя се дали са оцелели там долу“, някак зловещо, макар и през смях завършва Олдрин.

Аполо 11 е първият пилотиран космически кораб от програмата Аполо на NASA, чийто екипаж достига и каца на Луната. Корабът излита на 16 юли 1969 г. от космическия център Кейп Кенеди Флорида с екипаж Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин и на 20 юли 1969 г. спускаемият апарат "Ийгъл" успешно каца на Луната.

Виж още: Вижте колко луд е роботът, който е създаден да живее на Марс (ВИДЕО)

 

Тагове: