Когато на 8 януари НАСА се опита да се върне на Луната за първи път от 50 години, рискът беше по-голям от онези 108 милиона долара за разработки и оборудване.

Агенцията си навлече гнева на индианците навахо, които направиха опит да спрат изстрелването заради необичайно включване в полезния товар.

Спускаемият модул Peregrine (който завърши контролираното си влизане в атмосферата в края на миналата седмица) носеше прах на хора, включително на известния автор на научна фантастика Артър Кларк. Търговско партньорство позволи на плащащи клиенти също да изпратят своите спомени на Луната.

Тъй като изследването на Kосмоса става все по-приватизирано и комерсиално, сега можете да изпратите любимите си вещи на Луната. Но какво означава това от етична и правна гледна точка?

Американската компания Astrobotic притежава Peregrine, който е с размерите на малък автомобил. Той се сблъсква с фатални проблеми с горивото малко след като е изстрелян с ракета Vulcan Centaur от Кейп Канаверал.

На борда има специални контейнери, идеята за които възниква в рамките на партньорство между фирмата и световната транспортна компания DHL.

Съгласно споразумението всеки може да изпрати пакет с размери два и половина на пет сантиметра до лунната повърхност за по-малко от 500 долара. Освен размера има и няколко други ограничения за това какво може да съдържа всеки пакет.

Astrobotic, основана през 2007 г. и базирана в Питсбърг, Пенсилвания, е една от няколкото американски компании, които предоставят на НАСА търговски услуги за доставка на лунен товар с цел осигуряване на наука и технологии на Луната. Peregrine носеше и научни инструменти от шест държави и много научни екипи.

Може би е изненадващо, че изпращането на тленни останки в Kосмоса не е новост на борда на суборбитални и орбитални полети на Земята. Две американски компании правят бизнес с услугата, започваща само от няколко хиляди долара - Celestis и Elysium Space. Практиката е възприета от мнозина, включително от астронавти, които са били в Kосмоса.

Погребение на Луната (да, можете да си купите такова) струва повече - около 13 000 долара.

Търговските полезни товари, изстреляни от територията на САЩ, изискват одобрение, но този процес на одобрение обхваща само безопасността, националната сигурност и външната политика.

Ако мисията на Peregrine беше успяла, това щеше да е първото комерсиално погребение на Луната. Това е неизследвана територия, тъй като другите светове стават все по-достъпни, въпреки че това не е първият път, когато се повдига този въпрос.

НАСА обеща да се консултира в бъдеще след протест от страна на навахо, когато преди 20 години пренесе част от праха на Юджийн Шумейкър на Луната на борда на сондата Lunar Prospector. Подобно на много други местни култури, навахо смятат Луната за свещена и се противопоставят на използването ѝ като мемориално място.

Въпреки това НАСА заяви на брифинг за пресата, че не е имала контрол върху това, което се намира на Peregrine, подчертавайки разминаванията между търговското предприятие и международното космическо право, които само ще се задълбочават.

Снимка: Unsplash

Виж още: Малки черни дупки от зората на Вселената влияят на орбитата на Земята