Докато екстремното време през 2021 г. внесе допълнителен хаос, в далечната Северна Арктика, до голяма степен извън полезрението ни, се случи зашеметяваща промяна, откриваема от мрежа от сензори. Светкавиците се увеличиха значително в региона около Северния полюс, което според учените е ясен знак за това, как климатичната криза променя глобалното време.

Vaisala, компания за мониторинг на околната среда, която проследява светкавиците по света, съобщи, че миналата година са засечени 7278 мълнии на север от 80 градуса ширина, или почти два пъти повече от предходните девет години, взети заедно.

Арктическата мълния е рядка - още повече в такива далечни северни ширини - и учените я използват като ключов индикатор за климатичната криза, тъй като явленията сигнализират за затопляне в преобладаващо замразения регион. Светкавиците се появяват при енергични бури, свързани с нестабилна атмосфера, изискваща относително топъл и влажен въздух, поради което се появяват предимно в тропическите ширини или през летните месеци.

Светкавиците на север от 80 градуса ширина - зона, която обикаля Северния полюс - отбелязаха рязко увеличение през 2021 г. в сравнение с предишни години. Учените използват арктическата мълния като ключов индикатор за потенциалните въздействия на изменението на климата.

Годишният брой на ударите на мълния в Арктика - региона на север от около 65 градуса ширина - остава постоянен през последното десетилетие, но сега нараства значително в Крайния север. Крис Вагаски, метеоролог и мениджър на приложения за мълнии във Vaisala, каза, че затоплящата се планета зарежда околната среда на Арктика, за да има повече мълнии.

„Това, което виждаме, е, че светкавиците и гръмотевичните бури се развиват над Сибир и след това преминават над Северния ледовит океан и продължават много далеч на север“, каза Вагаски пред CNN, подчертавайки, че „топлият, влажен въздух от всички континенти сега излиза навън над Северния ледовит океан и те продължават над Северния ледовит океан, така че там да се получат бури“.

Проучване от 2021 г. също установи, че светкавиците в Арктика са се увеличили между 2010 и 2020 г. и тенденцията е силно свързана с глобалното затопляне, което е причинено от емисиите на изкопаеми горива.

„Знаем, че Арктика се променя по-бързо от останалата част на Земята по отношение на нейния климат“, каза Вагаски. „И така, наблюдението на тези тенденции в гръмотевични бури и светкавици в този много отдалечен район ни помага да открием къде се появява този топъл, влажен въздух в този регион.“

Светкавиците в САЩ също са се увеличили през 2021 г, според доклада на Vaisala, където са отчетени повече от 194 милиона мълнии - 24 милиона повече от наблюдаваното през 2020 г.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Това не са звезди, а черни дупки