Смъртта в „Игра на тронове“ винаги е била вълнуваща и непредвидима. Тъкмо когато започнете да симпатизирате на някой герой и неговият край идва под формата на жестока смърт, оставяйки ви да се чудите кой ще е следващият.

Успоредно със старта на последния сезон на „Игра на тронове“, екип от Техническия университет в Мюнхен се опитва да даде отговора на този въпрос, използвайки статистика, прогнози и машинно обучение.

Така учените са подредили героите според вероятността да загинат преди края на сериала. Най-големи шансове за оцеляване има Денерис Таргариен – Майката на драконите получава едва 0.9 процента вероятност да загине. На другия полюс е любимият на всички наемник Брон, при когото опасността от предсрочно гушване на букета е 93.5 процента.

За да изготвят своите прогнози, учените използват подход, подобен на този в медицината и застраховането. Те събират статистическа информация за това, как живеят хората и я комбинират с биографични данни, които могат да се отнасят за това, как ще умрат. В реалния живот това може да включва информация като това, дали пушите и колко често ходите на фитнес. В света на „Игра на тронове“ най-важната информация е тази към кой двор принадлежи героят, женен ли е и кои са неговите съюзници. Комбинирайки данни от живота на стотици персонажи, техните приключения и статут, учените установяват, че в „Игра на тронове“ мъжете са изложени на по-голяма опасност от жените – опасността от смърт при мъжете е 22, а при жените – 11 процента.

Освен това принадлежността към даден двор също оказва голямо влияние. Например, ако сте от рода Баратеон, има 5 процента по-голяма от средната вероятност героят да умре, докато флагът на Ланистър ви дава 45 процента по-голям шанс за оцеляване.

На базата на тези методи след Денерис се нарежда Тирион Ланистър, следван от Варис, а в най-голяма опасност е животът на Грегор Клигейн и Санса Старк.

Припомняме, че последният сезон на сагата стартира с вчерашна дата.

Още от Play