Microsoft са пълни с изненади напоследък. След като ненадейно решиха да пуснат цялата Halo поредица на РС, и то не единствено в Windows Store, а и в Steam (шок!), компанията за пореден път шашка геймърите с неочаквани новини. Този път те са свързани с добрата стара Windows 7, която, макар да се готви за пенсия, все още е мегапопулярна особено сред играещото братство. Според последните данни от Steam близо 1/4 от играчите в платформата все още разчитат на нея, а не на по-новия Windows 10.
Това е една от възможните причини за това Windows 7 съвсем ненадейно да се сдобие с пълноценна поддръжка за... DirectX 12! Едно от първите заглавия, които ще могат да се възползват от новата екстра, е мегапопулярното MMO World of Warcraft на Blizzard Entertainment.

Официално причината са самите Blizzard, които са установили изключително сериозен прираст в производителността на играта под Windows 10 заради възможността за multi-threading, която предлага DirectX 12. Съответно от компанията са се обърнали към Microsoft с молба да предложат поддръжка за геймърския API и за по-стария Windows 7, който явно голяма част от World of Warcraft феновете все още използват.
Разбира се, имплементацията на D3D 12 библиотеките в Windows 7 няма как да засегне само едно-единствено гейм заглавие, така че с този ход Microsoft отварят вратата и за други разработчици, които биха искали да се възползват от новите възможности, които интерфейсът предлага.

С други думи поне на теория World of Warcraft може да не е единствената DX12 игра под Windows 7. Появата на други подобни експерименти обаче не е особено вероятна, тъй като на близо 10-годишния Windows 7 му остава не повече от година официален живот. След това Microsoft ще спрат да го поддържат и вероятно дори най-упоритите му привърженици ще трябва да преминат към актуалния Windows 10.