Новината за 8-процентното съкращение на персонала идва доста изненадващо на фона на рекордната печалба за 2018 в размер на цели 7.5 милиарда долара, която компанията отчита. Това е повишение със 7.1 процента спрямо миналата година.

За съжаление оптимистичните новини за един от най големите мастодонти в гейминг бизнеса свършват дотук. След неочаквания „развод“ с култовите Bungie и последващата загуба на правата върху мегапопулярния Destiny франчайз, Activision оставят зад гърба си една относително трудна 2018-а. На фона на хладния прием за новото мобилно Diablo, чувствителният отлив на играчи от други ключови Blizzard заглавия като Overwatch и Heartstone, както и (по думите на самите Activision) незадоволителните продажби на последният Call of Duty Black Ops 4 компанията сериозно занижава прогнозите си за предстоящата финансова година и очаква печалба около 6 милиарда долара.

От Activision твърдят, че масовите съкращения на персонал са предимно на хора, незаети пряко с разработка на игри. Успоредно със „стягането на редиците“ от компанията възнамеряват да пренасочат повече ресурси (средно с около 20 процента) към екипите, работещи по ключови заглавия, като Call of Duty, Overwatch, Warcraft, Hearthstone, Diablo и Candy Crush.

От една страна, подобни вътрешни реорганизации с цел оптимизиране на персонала не са нещо необичайно за бизнеса. От друга, подобно решение за масови уволнения буди известно недоумение на фона на 15-те милиона долара бонус, които новоназначеният финансов директор на Activision/Blizzard Денис Дъркин получи само преди месец при постъпването си на работа.

Как да направите сайта си по-сигурен и надежден?

---

За „David Bowie Is?”, музикалните приложения и защо не трябва да използваш телефона си единствено за „Facebook” браузинг

---

Изненадай любимия с дигитален подарък: Windows и Office лиценз от GoodOffer24