Документалният филм „Добре дошли в Чечня“ на номинирания за „Оскар“ режисьор Дейвид Франс („Как да оцелеем от чума“, „Смъртта и животът на Марша П. Джонсън“) ще дебютира тази неделя, 15 ноември, в HBO GO. Филмът е разтърсващ разказ за група активисти, които рискуват живота си, за да се изправят срещу продължаващия геноцид над ЛГБТ хора в руската република Чечня. В него чрез новаторски подход се представят реални истории на чеченски мъже и жени, които са арестувани, измъчвани и убивани от властта в Грозни заради своята сексуална ориентация. Филмът проследява работата на група активисти, които се сблъскват челно с тази бруталност.

„Добре дошли в Чечня“ на Дейвид Франс е заснет в стила на разследващите филми, в които камерата проследява ежедневните предизвикателства на активистите, като самите те са изправени пред невъобразими рискове за спасяването на застрашени хора. Филмът показва и разтърсващи видео доказателства за изтезанията, претърпени от гей мъже и жени в Чечня. Режисьорът разбира необходимостта от привличане на международно внимание към ситуацията в Чечня и насърчава оцелелите да споделят историите си, надявайки се, че международният медиен и обществен натиск ще доведе до промени в политиката и отношението на властта в Чечня към ЛГБТ хората.

Световната премиера на „Добре дошли в Чечня“ се състоя по-рано тази година на фестивала „Сънданс“, в който той спечели Специалната награда на американското жури за документален филм в категорията „Монтаж“, а на Международния филмов фестивал в Берлин филмът спечели наградата „Теди“ и наградата на публиката „Панорама“ за най-добър документален филм.

Филмът е продукция на Public Square Films, режисирана от Дейвид Франс и продуцирана от Алис Хенти, Джой А. Томчин, Асколд Куров и Дейвид Франс. Изпълнителни продуценти от страна на отдела за документалистика на HBO са Нанси Ейбрахам и Лиса Хелър („Да напуснеш Невърленд“).

Снимки: HBO

Виж още: Политическият трилър „Убийство на пътя“ с Хю Лори вече е в HBO GO (ВИДЕО)

Тагове: