Живеем в златната ера на телевизията и към настоящия момент количеството сериали и стрийминг услуги никога не е било по-разнообразно и достъпно. В неделя вечер на 17 септември за 69-и път се проведоха Emmy Аwards, отбелязващи най-добрите постижения на малкия екран, излъчени в прайм тайма на Америка. Тази година наградите бяха истинско отражение на обществото, а цялостният тон на церемонията беше сплотяващ, задълбочен и искрен. Политическата сатира беше силно застъпена във воденето, а шоуто Saturday Night Live получи рекордни номинации. Ето някои от акцентите и по-големите моменти на тазгодишните Emmy Awards.

Първи награден сериал на стрийминг услуга

Още от началото на възхода на стрийминг услугите и момента, в който те започнаха да получават номинации Emmy през 2013 година (когато излезе House of Cards на Netflix), беше ясно, че в един момент някоя от тях ще грабне награда за свой сериал. Въпросът като че ли беше: Netflix или Amazon ще бъдат отличени първо в категориите за комедия или драма. Но въпреки че и двете стигнаха много напред, първата стрийминг услуга, отнесла трофей за свой сериал, стана Hulu.

Дистопичният сериал The Handmaid‘s Tale грабна награда за „Изключителна драма“, една от най-големите категории на Emmy Awards. Може би силната асоциация на хората спрямо настоящето (и по-точно управлението на Доналд Тръмп) кара популярността на този сериал да се изстреля толкова нагоре – общо той отнесе осем награди, включително три Награди за актьорско майсторство, дадени на актрисите Елизабет Мос, Ан Доуд и Алексис Бледел.

Доналд Глоувър стана първият чернокож режисьор, носител на Emmy

Доналд Глоувър, когото познаваме и като актьор, стана първият чернокож американец, който взима Emmy за режисура – за сериала Atlanta на Fox. Глоувър е и един от актьорите в сериала и взе награда и за това, но Наградата за режисура е по-впечатляваща поради историческото си значение.

Лена Уейти пък стана първата чернокожа жена, спечелила награда за сценарий в комедиен сериал. Наградата идва за епизода Thanksgiving на сериала на Netflix Master of None. Риз Ахмед стана първият човек от азиатски произход, спечелил Награда за актьорско майсторство (в драмата на HBO Тhe Night Of), а Рийд Морано – първата жена, спечелила Emmy за режисура от 22 години насам.

Джулия Луис-Драйфус, шест от шест

Само двама актьори са печелили шест награди Еmmy за актьорско майсторство, шест поредни години – единият е Клорис Лехман, а другият е Джулия Луис-Драйфус, която спечели шестата си награда, за една и съща роля снощи. Наградите са за работата й в сериала Veep, който следващата година ще излъчи последния си, седми сезон. Реално можем да очакваме, че ще закръгли успеха си с девета награда за outstanding actress догодина, надминавайки Лехман.

Много номинации, малко награди

Westworld получи цели 22 номинации, но не взе нито една награда в по-сериозна категория (въпреки че получи пет приза на Creative Arts Emmys, подразделение на Еmmy Awards) и причината за това очевидно беше борбата на сериала срещу The Handmaid’s Tale в едни и същи категории на главната церемония.
По същия начин Stranger Things не взе никакви призове, въпреки че се бореше в доста сериозни категории, включително за „Най-добра драма“, съвместно с The Crown, Better Call Saul, This is Us (който взе много награди, включително за най-добър актьор) и House of Cards. Oт една страна липсата на призове в силните категории специално на този сериал е доста странна, тъй като популярността му е много голяма, а и взе доста награди на Creative Arts Emmys.

Eто и всички победители в главните категории на Emmy Awards 2017 (имената на печелившите са удебелени).

Най-добра главна мъжка роля в комедиен сериал:

Антъни Андерсън, Black-ish
Азиз Ансари, Master of None
Зак Галифианакис, Baskets
Доналд Глоувър, Atlanta
Уилям Х. Мейси, Shameless
Джефри Тамбор, Transparent

Най-добра главна женска роля в комедиен сериал:

Памела Алдън, Better Things
Трейси Елис-Рос, Black-ish
Джейн Фонда и Лили Томлин, Gracie and Frankie
Алисън Джени, Mom
Ели Кемпър, Unbreakable Kimmy Schmidt
Джулия Луис-Драйфус, Veep

Най-добър комедиен сериал:

Atlanta
Black-ish
Master of None
Modern Family
Silicon Valley
Unbreakable Kimmy Schmidt
Veep

Най-добра главна мъжка роля в лимитиран сериал:

Риз Ахмед, The Night Of
Бенедикт Къмбърбач, Sherlock
Робърт де Ниро, The Wizard of Lies
Юън Макгрегър, Fargo
Джефри Ръш, Genius
Джон Туртуро, The Night Of

Най-добра главна женска роля в лимитиран сериал:

Кари Куун, Fargo
Фелисити Хъфман, American Crime
Никол Кидман, Big Little Lies
Рийз Уидърспуун, Big Little Lies
Джесика Ланг, Feud: Bette and Joan
Сюзан Сарандън, Feud: Bette and Joan

Най-добър лимитиран сериал:

Big Little Lies
Fargo
Feud: Bette and Joan
The Night Of
Genius

Най-добра главна мъжка роля в драматичен сериал:

Стърлинг К. Браун, This Is Us
Антъни Хопкинс, Westworld
Боб Оденкърк, Better Call Saul
Матю Рийс, The Americans
Лийв Шрайбър, Ray Donovan
Кевин Спейси, House of Cards
Майло Вентимиля, This Is Us

Най-добра главна женска роля в драматичен сериал:

Вайола Дейвис, How To Get Away With Murder
Клеър Фой, The Crown
Елизабет Мос, The Handmaid's Tale
Кери Ръсел, The Americans
Евън Рейчъл Ууд, Westworld
Робин Райт, House of Cards

Най-добър драматичен сериал:

Better Call Saul
The Crown
The Handmaid's Tale
House of Cards
Stranger Things
This Is Us
Westworld

Тагове: