С нова селекция снимки бе отбелязан един месец до крайния срок за записване във фотографския конкурс Sony World Photography Awards 2018. За 11-а поредна година СФО (Световната фотографска организация) предлага на професионалисти и любители на фотографското изкуство състезателна платформа за собствени произведения. Разделите за участие са Любители, Младежи (12-19 години), както и за Национални награди - отличавайки най-добрата снимка, заснета от локални фотографи в тяхната държава. Крайният срок за записване в тези раздели е 4 януари. За раздел Професионалисти, оценяващ цялостното творчество на фотографа, се приемат записвания до 11 януари.

Категориите също са разнообразни и предлагат широко поле на изява. За професионалистите това са Архитектура, Проблеми на съвремието, Креативност, Актуални събития и новини, Открития, Пейзаж, Природа и Див живот, Портрет, Спорт, Натюрморт. А за любители и национални награди те биват Архитектура, Култура, Enhanced (обработени),  Движение, Пейзаж и Природа, Портрет, Натюрморт, Улична фотография, Пътешествия, Дива природа. За младежите категорията е само една - “Моята заобикаляща среда”.
За безплатно записване и повече информация за категориите може да намерите тук.

Оливър Сан Жуан, Филипински острови

И тази година наградите, предоставени от Sony, не разочароват

Най-добрият фотограф от любителския раздел ще получи 5000 долара, а фотограф на годината ще получи 25 000 долара. Отделно на това Sony ще награди няколко избрани фотографи с грант от 7000 долара за финансиране на бъдещи проекти. Всеки победител от различните категории ще получи фотографско оборудване от Sony, а победителите от раздел Професионалисти ще бъдат наградени с полет до Лондон, за да присъстват на финалната церемония Sony World Photography Awards. На нея ще бъдат наградени победителите лично от журито на фестивала. Председателите му тази година са две авторитетни фигури във фотографските среди. Майк Троу, фоторедактор за списание Vogue Британия, и Зелда Чийтъл, световноизвестен куратор и експерт във фотографията.

Пеуен Гроти, Монголия

Освен това всяка снимка, достигнала финалната селекция, ще стане част от престижното изложение за фотографии в Somerset House, Лондон. От години насам СФО е глобален фактор за развитието и разпространението на фотографското изкуство. С представителства в над 180 държави организацията свързва фотографи, индустриални партньори, куратори и фестивални организатори по целя свят. Един истински шанс за талантливи фотографи, търсещи поле за изява и достигане на широка, интернационална публика. За тези успехи разказва Петър Франк от Германия, който печели награди през 2010 и 2012. „Наградите в конкурса несъмнено ме направиха по-известен - не само във фотографските кръгове, но и сред широката публика. Множеството категории и награди, както и последвалата изложба са страхотна платформа за фотографското изкуство.“

Петър Франк, Германия

На 28 февруари се очаква да бъдат обявени финалистите в конкурса, а по-късно и самите победители. Церемонията по награждаване ще се проведе в Лондон на 19 април 2018. HiComm присъстваше на миналогодишните награди, за които може да прочетете повече тук.
Sony World Photography Awards наистина е един уникален шанс за всеки фотограф, любител или професионалист, да покаже своите възможности с шанс за достигане до многобройна аудитория и получаване на страхотни награди. Конкуренцията е от световно ниво, но смятам, че България има какво да покаже с наличието на много талантливи хора с фотографски нюх. Успех!