Патентните тролове са трагично познати навсякъде - те винаги се появяват, когато някоя млада компания реши да демонстрира пред света своите възможности. Съдилищата често отсъждат в полза на онези, които дълго време не са се справяли с реализацията на идеите си за сметка на успелите. През годините дори се появиха компании за „обединяване на патенти“, които предлагаха изкупуване и лицензирането на патенти. Това трябваше да донесе „безплатни пари“ на всички по веригата, а сред най-явните примери са Intellectual Ventures, които събраха тонове неизползвани и може би безполезни патенти. Примерът им е следван от сравнително наскоро създадените IPValue, които продават безполезни патентни портфейли в името на „лицензирането“ им. Но вместо с изграждането на въпросните портфейли по-основното им занимание е участието в съдебни дела, които се опитват да обвинят действително работещи компании за правенето на нещо очевидно с технологията, която някакъв неясен, забравен патент някога се е опитвал да опише.  


Може и да не очаквате, че този тип поведение ще срещне подкрепа, но и тук грешите. Intel наскоро обяви, че прехвърля 5000 патента на IPValue, която от своя страна създаде корпорацията Tahoe Research Limited. Обикновено при тези сделки Intel би трябвало да получи някаква сравнително скромна сума в брой предварително, но също така и част от всичко, което тролът може да изтръгне от другите. Като се има предвид, че това са основно патенти с нулева стойност за Intel, изкушението трябва да е голямо поне да извлечете нещо от тях. 
IP портфолиото на Intel вероятно ще включва по-стари патенти, които все още не са изтекли, но вече не представляват авангардни технологии, така че производителят на чипове вероятно вижда това лицензионно споразумение като начин за максимизиране на приходите си от някои от своите патенти, като позволи на IPValue да се справи с работата при лицензирането им на трети страни. 
Разбира се, истинската ирония тук – която дългогодишни патентни наблюдатели са забелязали – е, че самият термин „патентен трол“ първоначално е измислен от двама адвокати на Intel през 90-те години. Те бяха разочаровани от всички тези притежатели на патенти, изискващи от тях да платят за очевидно неработещи идеи. 
Така че изглежда забележително, че Intel сега възприема „тролването“ на патенти. 
Въпреки това може би не е толкова изненадващо. В края на краищата, когато компаниите все още правят иновации и са водещи, те са целта на патентните тролове. Едва след като изглежда, че най-добрите им дни са зад гърба им, те внезапно се обръщат към тролването. Надяваме се – не задълго.

Снимки: Unsplash

Виж още: Intel Core i9-13900 Non-K обещава до 5.6 GHz тактова честота