Сега, след като Microsoft очерта как изкуственият интелект ще промени търсенето в Bing, компанията е готова да опише подробно как тази технология ще повлияе на работното ви място. Гигантът организира събитие на тема "Бъдещето на работата с AI" на 16 март в 11 часа сутринта. Въпреки че Microsoft не сподели много за това какво ще включва то, главният изпълнителен директор Сатя Надела и ръководителят на Microsoft 365 Джаред Спатаро са домакини на презентацията. Засега слуховете могат да дадат представа какво да очакваме.

Изтичане на информация от The Verge през февруари предполага, че Microsoft може да представи версии на приложенията на Microsoft 365 като Outlook и Word, оборудвани с изкуствен интелект. Въпреки че точната функционалност не е известна, The Information твърди, че Outlook може да използва AI за подобряване на резултатите от търсенето и да предлага отговори на имейли. Междувременно Word може да прави предложения за писане.


Компанията стартира днес някои ориентирани към предприятията функции с изкуствен интелект. Dynamics 365 и Viva Sales вече разполагат с AI "Копилот", който помага да се отговаря на чатове и имейли на клиенти, да се обобщават срещи в Teams и да се проучват маркетингови данни. Те разчитат на съществуваща услуга Azure OpenAI, където според слуховете функциите на Microsoft 365 може да се основават на модела Prometheus AI, използван в Bing.

Разширяването няма да е изненада. От известно време Microsoft интегрира AI в услуги като Teams и от години инвестира в OpenAI. Наскоро тя се ангажира с дългогодишна сделка за финансиране, за която се съобщава, че е на стойност 10 млрд. долара и в рамките на която Microsoft ще бъде домакин на облачните услуги на OpenAI. Компанията е в надпревара да се утвърди като лидер в областта на изкуствения интелект и събитието вероятно ще подкрепи тази стратегия.

Конкурентният натиск е голям. Други компании вграждат ChatGPT на OpenAI директно в своите продукти. Междувременно Google представи Bard като свой еквивалент на ChatGPT на фона на съобщените опасения, че AI може да представлява заплаха за основния бизнес с търсене. Разширеното използване на AI теоретично би могло да помогне на Microsoft да се пребори с конкурентите си и да заеме водеща позиция в използването на тази нова технология.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI чатботът Bard на Google не е само за търсене