С напредването на часовника към 2024 г. светът на авторското право се подготвя за исторически момент: навлизането на емблематични герои и произведения, включително Steamboat Willie на Disney, в публичното пространство на 1 януари. Тази година любимите фигури на Мики и Мини Маус най-накрая ще излязат от ограниченията на авторското право, присъединявайки се към безброй други художествени и литературни съкровища, които ще бъдат освободени.

Пътят до този момент беше дълъг и спорен, особено белязан от това, което беше печално наречено "Закон за защита на Мики Маус". Официално известен като "Закон за удължаване на срока на авторското право на Сони Боно" от 1998 г., този закон удължава срока на авторското право в САЩ, като на практика държи Мики Маус под контрола на Disney за десетилетия по-дълго от първоначално планираното.

Критиците, сред които и противоречивият арт колектив MSCHF, подлагат на критика този акт, подчертавайки конфликта между корпоративния контрол и културната свобода. Тъй като 2024 г. е краят на този удължен срок, това е сигнал за значителна промяна в начина, по който тези културни икони могат да бъдат използвани и интерпретирани.

През 2024 г. се отбелязва и дебютът в публичното пространство на творби на автори, починали през 1953 г. (в страни със срок на авторското право "живот плюс 70 години", като Обединеното кралство, Русия и няколко части от Европейския съюз и Южна Америка), и на такива, починали през 1973 г. (в страни със срок на авторското право "живот плюс 50 години", като Нова Зеландия и по-голямата част от Азия и Африка), както и на филми, книги и произведения на изкуството, публикувани през 1928 г. в САЩ. Литературните ентусиасти могат да се радват и на свободно разглеждане на "Любовникът на лейди Чатърли" на Д. Х. Лорънс, "Опера за три гроша" на Бертолт Брехт и някои умопомрачителни творения на М. С. Ешер. По-долу е представена кратка картина на това, което можете да очаквате.

"Питър Пан", друга непреходна класика, най-накрая влиза изцяло в публичното пространство. Тази история, която е синоним на чудесата на детството и нежеланието да се приеме зрелостта, вече може да бъде пресъздавана и разказвана без никакви ограничения.

В страните, в които се прилага срокът на авторското право "живот плюс 50 години", включително Нова Зеландия и по-голямата част от Азия и Африка, творбите на Пабло Пикасо ще станат публично достъпни. Влиянието на кубизма на Пикасо върху съвременното изкуство е неизмеримо, а влизането му в публичното пространство означава вълнуваща глава за художниците и любителите на изкуството по целия свят.

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика

 

Още от Play