Тази седмица киноекраните ще бъдат заляти от вълна добри филми. След успехът на "Черната Пантера" от миналата седмица, няколко дами са тук да детронират краля. Франсис Макдорманд е отчаяна майка, готова за отмъщение в шедьовъра "Три билборда извън града", Натали Портман ще ръководи опасна експедиция в мутиралата "зона" във филма "Изтребление", а Джесика Частейн ще накара парите да завалят, в "Принцесата на покера". И от България - Лора Ангелова ще се бори с бурни тинейджъри и злобни колеги в "Привличане". Още довечера, ако сте абонати на Netflix, ще може да гледате новата научно-фантастична продукция на Дънкан Джоунс ("Луна", "Първичен код", "Warcraft: Началото") - Mute. 

Седмица на силните емоции и експлозивни темпераменти. Приятно гледане!

"Три билборда извън града"

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri,САЩ

Вече може да гледате по кината у нас филма, за когото всички говорят. Режисьор е Мартин Макдона, познат с световно-признатите филмови шедьоври „В Брюж“ (2008) и трагикомичния „Седемте психопата“ (2012), затова не е изненадващо, че „Три билборда извън града“ съчетава в себе си същото чувство за хумор – на границата между страшното и смешното. Главният катализатор е протагонистът на филма – Милдред Хейс (Франсис Макдорманд), чиято дъщеря е изнасилена и убита.

След като разследването на районната полиция не дава резултати и заподозрян няма, отчаяната майка решава да вземе проблема във свои ръце – отправяйки резки нападки към шерифа на града - Бил Уилоуби, изигран от Уди Харелсън (познат от сериала „Истински детектив“ и филма „Зомбиленд“). Главната героиня използва трите стари билборда в началото на града, за да поставя неудобните въпроси пред очите на всички.

Филмът е спектър от човешки образи, всеки от които стъпва в сивата зона на морала. Диалозите са изпълнени със смисъл и хумористични фрази. В същото време филмът на Макдона извежда на преден план въпроси, свързани с общочовешки теми като отмъщението, прошката, скръбта, расизма и сексизма.

Три билборда извън града“ е един от най-атрактивните филми, които може да гледате в момента на голям екран. А фактът, че филмът е номиниран за 7 (седем!) награди „Оскар“, е повече от показателен за старанието и вниманието, които Мартин Макдона е вложил в произведението си.

"Изтребление"

Annihilation,САЩ,Великобритания

За пореден път един от майсторите на хорър фикцията – Алекс Гарланд („28 дни по-късно“, "Ex Machina: Бог от машината") ни поднася новия си шедьовър, отново с научно фантастични елементи. В „Изтребление“ ще се запознаем с екип от пет жени, посветени на науката, изпратени от ФБР да разследват енигматичната Зона Х. Там непозната сила създава поле, което бавно поглъща близките гори в сияйната си аура. Скоро зоната ще достигне населените места във Флорида, а единственият оцелял от нея е Кейн (Оскар Айзак), мъжът на биоложката Лина (неотразимата Натали Портман). Освен нея в екипа на самоубийствената мисия участват физикът Джоси (Теса Томпсън, "Тор: Рагнарок"), антропологът Кас (Тува Новотни, "Яж, моли се и обичай") и парамедикът Аня (Джина Родригез,"Непорочната Джейн").

Филмът е визуално интригуващ, като зоната на зараза е представена не като разлагаща се, лишена от живот, а като процъфтяваща флора и фауна. Разбира се, както във всеки филм на Гарланд, външността е лъжовна и под нея се крие нещо много по-мрачно и плашещо, което кара Кейн да губи разсъдъка си, след като се връща от мистериозното място.

„Изтребление“ е от тези хорър филми, които не са гротесково страшни, но съчетават в себе си елементи от фантастиката и психологическия трилър. Всеки фен на жанра, на Алекс Гарланд или на Натали Портман, не трябва да пропуска „Изтребление“ по едноименния роман на Джеф Вандърмиър.

"Принцесата на покера"

Molly's Game,САЩ

Принцесата на покера“ е режисьорският дебют на прочутия сценарист Арън Соркин, носител на „Оскар“ за „Социалната мрежа“ (The Social Network, 2010), на „Златен Глобус“ за „Стив Джобс“ (2015) и още пет награди „Еми“.

В този филм Соркин отново адаптира сценария по събития и личности от реалния свят. Тук това е Моли Блум – световноизвестна олимпийска състезателка по ски, която загърбва спорта завинаги след тежка травма. От 2008 Блум започва да се занимава с организирането на частни покер турнири с високи залози. Чести посетители на нейните игри са Бен Афлек, Леонардо Ди Каприо, Макколи Кълкин и много други известни и богати личности.

След ареста й през април 2013 година, тя е обвинена в организиране на незаконни покер игри и пране на пари за над 100 милиона долара. В този труден период единственият й близък е адвокатът Чарли Джефрис (Идрис Елба). В ролята на харизматичната Моли Блум ще видим Джесика Частейн. Актрисата неколкократно е доказала своите умения да пресъздадва силни женски персонажи, както прави във филмите „Интерстелар“ и хитовия „Мис Слоун“ (2016), за който получава една от двете си номинации за „Оскар“.

Принцесата на покера“ несъмнено е един от филмите, с потенциал да бъде наистина грандиозен, със своето съдържание, а няма да е изненада ако номинацията му за най-добра адаптация се превърне в „Оскар“. Арън Соркин знае как да прави качествено кино и със сигурност билета за „Molly's Game” ще си заслужава.

"Привличане"

Attraction,България

Тази седмица ще може да гледате и един нов български филм, дело на Мартин Макариев ("Вила Роза"). „Привличане“ е ансамбъл от млади, познати лица от актьорските ни среди. В главните роли са Яна Маринова, Луиза Григорова, Койна Русева, Башар Рахал и други.

Екранното произведение ще ни въведе през портите на елитно столично училище, където директорският пост остава свободен и няколко учители се превръщат в претенденти за позицията. Действието следи една от тях – бившата състезателка по гимнастика – Лора Ангелова (Маринова), която е обичаната от всички преподавателка по история. Фабулата на филма ни показва вътрешната борба на учителката между собственото й минало и любовта към училището, и усилията, които полага, за да възпита разглезените ученици. Нейната цел е да покаже на тях, на себе си и на публиката, че правилният избор е труден, но си заслужава.

Филмът също си заслужава, защото „Привличане“ е част от новата вълна български филми, които предлагат текущи, интересни истории, които надхвърлят българския бит и доказвайки, че и в България има разнообразно кино.

Mute – оригинална продукция на Netflix

Силната научно-фантастична серия на Netflix този месец продължава с Mute на един от най-интересните млади режисьор - Дънкан Джоунс. След като в началото на месеца погледнахме към далечното бъдеще с Altered Carbon, Mute ни пренася в Берлин през 2052 година. Джоунс (режисьор на страхотния "Луна") се завръща към филмите след тежък период и това прави Mute толкова интересен и личен проект. След успехите в по-малки проекти, Джоунс не успя да оправдае очакванията на публиката с "Warcraft: Началото" през 2016 година. Година, в която трябваше да завърши огромната продукция, да се справи с напрежението от огромните очаквания, но и в същото време да се бори с тъгата от загубата на баща си Дейвид Боуи. Всичко това е важно, защото Джоунс се връща към личен и по-малък проект, концентриран не толкова към фантастиката, колкото към човека.

Джоунс има идеята за Mute повече от 15 година, а днес ще видим и какъв е резултатът от неговия сценарий и режисура. Историята проследява Лео (Александър Скарсгард, "Истинска кръв"), ням амиш, който работи като барман в нощен клуб. След като приятелката му Надира изчезва, той поема по собствено разследване, което го отвежда в престъпния свят на Берлин. Там се среща с бившите военни хирурзи Кактус (Пол Руд, „Ант-Мен“) и Дък (Джъстин Теру, "Останалите"). Въпреки фантастичната обстановка, Mute е филм за човека, a не толкова за технологиите на утрешния ден. Атмосферата напомня за класиката Blade Runner и надеждата е, че по същия успешен начин ще смеси различни жанрове в интересен филм ноар.

Още от Play