Тази седмица по кината имаме три силно очаквани премиери, една от които е най-новият български филм „Лили рибката“, за който имаме големи надежди. По повод празника на влюбените на 14 февруари, феновете на бестселъра на Е. Л. Джеймс „Петдесет нюанса“ ще могат да гледат последната (за радост) част от поредицата. Меломаните също ще има какво да видят, а именно документалния сериал на HBO за списанието „Ролинг Стоун“. А за търсачите на по-драматичните филми новото произведение на Клинт Истууд със сигурност ще ви прикове към екрана. Ако всичко това все пак не ви стигне, може да погледнете и новия хорър по Нетфликс - „Ритуалът“.

"15:17 до Париж"

The 15:17 to Paris / САЩ, Франция

В ранния следобед на 21 август 2015 година светът разбра за един от най-мащабните опити за терористична атака във Франция. Трима американски туристи успяват да предотвратят действията на похитителите на влака Амстердам – Париж, спасявайки живота на над 500 пътуващи. След сензационната новина режисьорът на „Момиче за милиони“, Клинт Истууд, се нагърбва със задачата да създаде филм по героичните действия на тримата приятели. Фабулата ще ни запознае с героите от случката, тяхната история, как се запознават и как израстват заедно, както и какво точно се случва на 21 август по време на ужасяващия момент на атаката. Най-интересен е фактът, че в ролите на тримата туристи са реалните лица, които са преживели тази история. По този начин Истуд за пореден път успява да шокира публиката с драматичното представяне на история по действителен случай. И въпреки, че филмът е само 90 минути (характерни за режисьора са по-дългите произведения), то „15:17 до Париж“ със сигурност ще държи публиката на нокти до самия край.

"Отвъд страниците на сп. "Ролинг стоун" - оригинална продукция на HBO

Rolling Stone: Stories From the Edge /САЩ

Една премиера, която би заинтригувала меломани и фенове на най-емблематичното музикално списание в света - „Ролинг Стоун“. 50 години творчество, отразяване на музикалното развитие, както и много други теми от света, като политика и популярна култура, и не на последно място – рокендрол. Зрителите ще имат възможност да надникнат зад кулисите на списанието и начина, по който се развива дълголетната печатна медия. Режисьор на документалната поредица е Алекс Гибни (“Начисто: Сциентология и затворът на вярата“ на HBO), в партньорство с носителката на “Еми” Блеър Фостър. Поредицата ще може да гледате всеки четвъртък от 15 февруари по HBО.

"Ритуалът" – оригинална продукция на Netflix

The Ritual / САЩ

Абонатите на платформата Netflix ще имат възможността да гледат хорър филма „Ритуалът“, дебютиращ тази седмица. Историята на произведението е позната за жанра – след смъртта на техен добър приятел четирима приятели от университета тръгват на пътешествие в скандинавските гори. Групата търси място, където да положи пепелта на техния близък. Както се очаква от един добър хорър филм, това приключение няма да завърши с щастлив край. Групата ще се натъкне на старо зло, излязло от древни скандинавски легенди, което ще ги преследва по всяка тяхна стъпка. Филмът е награден за най-добри ефекти от Британските независими награди, както и за най-добра мъжка роля за Рейф Спал. Режисьор е Дейвид Брукнър – автор на няколко хорър филми („Сирена“). Ако сте фенове на жанра, то „Ритуалът“ е изборът за тази седмица.

 

"Лили Рибката"

Лили Рибката / България

Един от най-очакваните български филми за годината е вече по големите екрани. „Лили Рибката“ е избран за няколко номинации по фестивали в Европа и ще бъде показан и на предстоящия София Филм Фест 2018. Сценарист и режисьор на филма е Ясен Григоров, познат с детския филм „Малък-голям“, както и с многобройните му работи като илюстратор и режисьор на късометражни и пълнометражни анимационни филми. В последното му произведение, „Лили Рибката“, са събрани високо признати актьори от екрана и сцената, като Койна Русева, Татяна Лолова, Елена Кабасакалова и Добрин Досев. Фабулата разказва за малката магьосница Лили, която се сприятелява с малчугана Алекс-Дани, показвайки на детето света на магията и как във всяко дете се крие нещо необикновено. Във филма ще видим говореща риба, летящи сенки, вещици и магически талисмани, както и много танци, забава и чудати истории. „Лили Рибката“ ще ни разкаже колко е важна връзката между детето и неговите родители, за самочувствието у малките и за магията, която всеки човек притежава. Имам високи надежди за произведението на Ясен Григоров, тъй като интересните детски и семейни филми силно отсъстват от репертоара на българското кино в последните години. Всеки човек, който би искал да се почувства отново дете и да даде шанс на някой нов нашенски филм, трябва непременно да гледа „Лили Рибката“.

"Петдесет нюанса освободени"

Fifty Shades Freed / САЩ

И за финал - третият, финален филм на една от най-номинираните и награждавани поредица - "Петдесет нюанса сиво"! Първите две екранизации на книгите на Е. Л. Джеймс заслужено получиха 13 номинации за "Златна малинка", като първият грабна цели пет награди. Въпреки че поредицата получава унищожителни ревюта от критиката, а публиката по-скоро го приема с насмешка, първите два филма заработиха почти 1 млрд. в международния боксофис. Сега е време за третата част...

В нея ще проследим как продължава животът на Крисчън Грей и Анастейжа Стийл, след като решават да се венчаят - да се обвържат по малко по-традиционния начин, а не само в тайната стая на Грей. Но както става ясно от трейлъра на „Петдесет нюанса освободени“, светът не е само цветя и рози (бодливи, разбира се) и съвсем скоро нови фигури от миналото на главните персонажи ще застрашат тяхното съвместно бъдеще. В главните роли отново ще видим Джейми Дорнан като мултимилионера Грей и Дакота Джонсън в ролята на Анастейжа Стийл. Освен тях познати лица от предишните филми ще се завърнат и в третата част: Ерик Джонсън, Рита Ора, както и Марша Гей Хардън - носителка на „Оскар“ за ролята си във филма „Полок“ (2000). На режисьорския стол ще седне Джеймс Фоли, познат с работата си по сериала „Къща от карти“. И не на последно място един от отличителните белези на поредицата – музикалният саундтрак, отново е композиран от брилянтния Дани Елфман („Кошмарът преди Коледа“). По традиция „Петдесет нюанса освободени“ ще може да бъде гледан навръх Свети Валентин. Очакванията са за още по-лош филм от предишните два (доколкото е възможно), но това до голяма степен е нормално.