Понякога няма какво да гледаме по кината, а понякога в една седмица се изсипват сума ти продукции, коя от коя по-забележителни. Това е случаят тази седмица! Четирите филмови премиери, които ще може да се гледат по кината тази седмица, са коренно различни една от друга, но споделят едно – темата за силния човешки дух. Духът във всеки от нас, който може да се справи с всичко, което животът може да запрати срещу нас. Дали това ще бъдат вманиачени почитатели, похитители, свръхестествени сили или дори нацистката армия - човешкият дух винаги ще триумфира над препятствията в живота.

По действителен случай

Based on a True Story 2017 (Франция)

Светът на киното отново беше изненадан, когато легендарният режисьор Роман Полански се завърна с още едно екранно произведение - след като (за кой ли път) обяви своето пенсиониране. Но краят на кариерата на 84-годишния творец тепърва предстои, а вече ще може да гледаме и най-новото му произведение за големия екран. „По действителен случай“ е екранизация на книгата на Делфин дьо Виган със същото заглавие. Фабулата разказва за сприятеляването на успешна писателка, вдъхновена от самата авторка на книгата, с една от нейните почитателки. Впоследствие нещата между тях стават по-напрегнати и поведението на маниакалната Ел обсебва живота на писателката. Филмът има много намигания към произведения като „Мизъри“ на Стивън Кинг както и други класики от жанра на мистиката и хоръра. Оливие Асайас, професионалист в хорър жанра, известен с филми като „Личен купувач“, се е справил страхотно със сценария, а в главната роля на почитателката Ел е Ева Грийн. Актрисата продължава да трупа точки с успешни роли, като тази на злата Артемизия в последния „300“, както и главната женска роля във високо оценения сериал „Викторианска готика“ (Penny Dreadful). Изглежда кастингът на зеленооката актриса е попадение за „По действителен случай“. Ще го гледаме още тази седмица!

Всичките пари на света

All the Money in the World 2018 (САЩ)

След Полански още една емблема в режисьорското изкуство се завръща на екрана. Ридли Скот се обръща към корените на драмата и криминалето с „Всичките пари на света“. Да, това е филмът, който беше забавен и донякъде презаснет, след като скандалът с Кевин Спейси взриви Холивуд. В главните роли на новия филм са Мишел Уилямс, Марк Уолбърг и Кристофър Плъмър („Красив ум“). Фабулата на „Всичките пари на света“ е завъртяна около всеизвестното отвличане на младият Пол Гети III - внук на най-богатия човек през 70-те, нефтения магнат Жан Пол Гети (Плъмър). След като милиардерът отказва да заплати откупа от 17 милиона долара, похитителите изпращат отрязаното ухо на младия Гети, което променя решението на дядо му. Историята ще ни разкаже как травматизираният младеж се справя със зловещото преживяване, докато отглежда сина си - бъдещия велик актьор Балтазар Гети. Филмът вече е пуснат в САЩ и представянето на Кристофър Плъмър получи номинации за Златен глобус и "Оскар" за най-добра поддържаща роля. Първият от трите филма на Ридли Скот за тази година със сигурност не трябва да се изпуска!

Телма

Thelma 2017 (Франция, Швеция, Дания, Норвегия)

“Телма“ е най-новата копродукция от Европа начело с Йоаким Триер от Дания. Режисьорът е един от най-интересните кинотворци в последните години, като през 2013 е включен в световната класация „20-те най-успешни млади режисьори“. В този контекст „Телма“ не отстъпва по качество и за това говори неговият успех в Европа и Америка. До момента филмът има 20 номинации и 7 награди в европейски конкурси, както и такива от САЩ за най-добър чуждоезичен филм, като една от номинациите е и за "Оскар". „Телма“ носи името на главната героиня на филма – млада студентка от Норвегия, напуснала религиозното си семейство, за да следва в Осло. Там тя се запознава с Аня - една по-отворена и комуникативна състудентка. Проблемното психическо състояние на Телма прави двете момичета особено близки, като Аня помага на своята нова приятелка да преодолее страховете и параноята си. Чувствата, които Телма развива към Аня, я карат да е безпокойна и отключват опасни свръхестествени сили, които Телма не знае, че притежава. Филмът е реверанс към психологическите трилъри, с които норвежкото и датското кино стават познати в края на миналия век, а добро сравнение с Холивуд би било с филм като „Черният лебед“ на Дарън Аранофски. Със сигурност тази продукция изглежда като един от най-интересните филми за последните месеци, примесвайки фантастична мистерия с психологическа драма.

 

Най-тъмният час

Darkest Hour 2017 (Англия, САЩ)

Трябва да си изкривя душата, за да кажа че „Най-тъмният час“ не е най-добрият филм, който гледах до този момент през 2018 г.! Филмът е една от тези продукции, които ще останат безвременни и винаги интересни за гледане, осигурявайки си място сред шедьоврите на историческото кино. И това няма как да бъде другояче, като режисьор е Джо Райт, автор на „Ана Каренина“, както и на емблематичния „Гордост и предразсъдъци“. В главните роли са Гари Олдман и Кристин Скот Томас, позната от „Четири сватби и едно погребение“. Фабулата на филма проследява един много кратък, но жизненоважен момент от Втората световна война. В Лондон за министър-председател е назначена противоречивата фигура на Уинстън Чърчил (Олдман). Последиците от неговите действия в следващите седмици са може би едно от най-ключовите действия за развитието на войната. Няма да навлизам в подробности, тъй като тях може да ги видите тук. За край само ще кажа: 20 награди за Гари Олдман като актьор в главна роля, включително един "Златен глобус". А за предстоящия "Оскар"... не мисля, че има съмнение, че той ще го спечели.