Тази седмица се появи дългоочакваният филм на Спилбърг - “Играч първи, приготви се”, - един невероятен микс от приключение, фентъзи, фантастика и поп култура, който няма аналог в киното до този момент. За феновете на анимацията “Заекът Питър” ще излезе от познатите книжки и ще се качи на голям екран, донасяйки екранно преживяване за цялото семейство. И за десерт новият филм на един от най-успешните български режисьори - Николай Волев, ще може да бъде гледан от широката публика.

Приятно гледане!

Играч първи, приготви се

В близкото бъдеще човешката раса ще достигне своя лимит на развитие. Хората ще живеят в малки каравани, натрупани една върху друга. Природните ресурси ще са изчерпани, животинският и растителният свят ще бъдат унищожени от глобалното затопляне, а управляващата власт ще бъде отговорна за разпределяне на хранителните дажби. Единствената форма на развлечение ще бъде виртуалната реалност. Всеки човек ще има свой аватар в свят с неограничени възможности. Романът е екшън приключение по научнофантастичния бестселър на Ърнест Клайн, който се превърна в световен феномен. През 2045 г. истинският свят е пустинно и сурово място.

Единственият начин за тийнейджъра Уейд Уотс (Тай Шеридън) да се почувства истински жив е, като бяга в ОАЗИС - завладяваща виртуална вселена, където голяма част от човечеството прекарва дните си. В ОАЗИС можеш да отидеш където си поискаш, да направиш каквото си поискаш, да бъдеш който си поискаш. Единствените граници са тези на фантазията ти. Това удивително място е дело на блестящия и ексцентричен Джеймс Холидей (Марк Райлънс), който след смъртта си завещава огромното си състояние и пълния контрол над ОАЗИС на победителя в състезание от три етапа, проектирано специално да намери достоен наследник.

Филмът е режисиран от майстора по разказване на фантастични истории - легендата Стивън Спилбърг. Трикратният носител на награда “Оскар” е фен на книгата и личен приятел на писателя, така че може да очакваме едно вълнуващо преживяване в света на неограничената фантазия.

Повече за “Играч първи, приготви се” може да прочетете в мартенския брой на списание HiComm.

Извън пътя

От Спилбърг преминаваме към един знаменит български режисьор - Николай Волев. Автор на емблематични за родното кино филми като “Господин за един ден” (1983 г.), “Да обичаш на инат” (1986 г.) и екранизацията на “Козият рог” от 1994 г., Волев описва новия си филм като съвременна любовна история. Разказва за проблемите на една дългогодишна брачна двойка, за застаряването, за творческото изхабяване, за необходимостта от свежест в личните отношения, както и за избора на път в живота – дали да съхраниш духовността си, или да преследваш материалното и парите.

Драматургът Стефан лежи на стара слава и сега търси изгубеното си вдъхновение сред спиращата дъха красота на българските планини заедно със своята духовна половинка - очукан стар джип на име Бишо. В главната роля е познатото лице на българския театър и кино - Деян Донков. По време на една от експедициите им застаряващият творец неочаквано среща прелестна муза на прага на женствеността. Близостта между 19-годишната циганка Салия (Сали Ибрахим) и 55-годишния Стефан прераства в силна привързаност. Оттам фабулата прераства в екзистенциално пътуване за главния персонаж, разкъсван между желанието за ново бъдеще и обладаващото минало.

Всички, които изпитват нуждата от добри филми на български творци, ще може да видят “Извън пътя” във филмотечните кина в София и страната.

Зайчето Питър

Един от най-свежите анимационни филми от последните месеци, “Зайчето Питър” най-сетне пристига на българските екрани. Пакостливият и авантюристичен герой, завладял сърцата на поколения читатели, получава главна роля в собствена комедия. Във филма вечната вражда между Питър и мистър Томас Макгрегър (Донъл Глийсън) излиза извън пределите на зеленчуковите лехи и се разпростира до Езерния район и Лондон. Залогът е не само кой ще владее апетитната градина на Макгрегър, но и сърцето на обичащата животните съседка (Роуз Бърн).

Ако гледате филма с английско озвучаване, ще може да се насладите на прекрасните гласове на британския тв водещ Джеймс Кордън, страхотната певица и композиторка Сиа, както и Марго Роби в ролята на разказвача, характерен за всяка от историите на енергичния заек.

Въпреки че филмът “Зайчето Питър” е базиран върху книжките за деца, всеки възрастен, който е запазил авантюристичния детски огън в себе си, ще се наслади на екранното произведение докрай.

Още от Play