Премиерата на шведския драматичен сериал "Бьорнстад" е на 18 октомври в HBO GO. Адаптацията по едноименния бестселър роман на Фредрик Бакман разказва в 5 епизода историята на жителите на малко шведско градче, чиито надежди за развитие са съсредоточени единствено в успеха на младежкия отбор по хокей. 

Бакман е създал вселена с герои, които дават всичко - за своя град, за спорта и за децата си, и това ще види и зрителят в новата шведска поредица. Създателите на сериала са се постарали да пресъздадат персонажите на Бакман с плътността на история, която се усеща както в стомаха, така и в сърцето. Драма, в която се виждат и усещат всички аспекти на това, което ни прави хора с проявленията на слабост и сила. 

Историята проследява събитията, довели до изнасилването на 15-годишната дъщеря на треньора на отбора - Мая, от 17-годишния Кевин - звездата на младежкия хокейен отбор, както и последиците за двамата, техните семейства и приятели, целия отбор и общността, която се бори да върне репутацията си на град с хокейни шампиони. 

Снимките на "Бьорнстад" стартират в началото на 2019 в снежния и леденостуден север на Швеция, а кадрите са от местността Галиваре и градовете Йоверторнео, Хапаранда, Каликс, Малмбергет и Кируна. В основата на историята е младежкият отбор по хокей на Бьорнстад, чиито роли са дебют на екрана за младите мъже, които имат спортен опит на леда - Ото Фалгрен, Алфонс Нордберг, Ерик Лундквист, Расмус Карлсон и Найдат Рустом. Утвърдените имена в актьорския състав са Улф Стенбърг, Алиет Опхайм, Тобиаш Зилиакус, Мириам Бентх и Оливър Дюфекер.

Режисьор е Петер Грьонлунд (Голиат, Дрифтъри), а по сценария работят номинираният за награда Еми Андерс Вайдеман ("30 градуса през февруари", "Досиета за разпит"), Антония Пик и Лин Готфредсън.  

Снимки: HBO

Виж още: Нов финал за "Кръстникът III" – Копола се завръща към поредицата за един подобаващ край на 2020

Тагове: