Петсерийният минисериал „Чернобил“ ще дебютира на 7 май по HBO GO и HBO. Оригиналната продукция на HBO в партньорство със SKY разказва за един от най-драматичните инциденти в историята - ядрената авария на 26 април, 1986 г. Фабулата проследява опитите на смелите мъже и жени, които правят невероятни лични жертви, за да минимизират последиците от катастрофата, застрашила цяла Европа. Сериалът е заснет във Вилнюс, Литва.

В навечерието на 33-годишнината от катастрофата историята на случилото се в АЕЦ "Чернобил", намираща се до градовете Чернобил и Припят, продължава да е маркер за крехкостта на човешкия напредък. Зоната около централата и до днес е изолирана. Аварията остава необитаем диаметър от около 150 хил. кв.км, като над 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Хипотезите, колебаещи се между човешка грешка и неизправност на техническото оборудване, драматичното развитие на стотици човешки съдби и стигмата на заразения изоставен град будят интерес и страх до ден-днешен.

Водещите роли в минисериала на HBO и SKY са поверени на Стелан Скарсгард („Меланхолия“, „Добрият Уил Хънтинг“), Емили Уотсън (номинация за „Оскар“ за „Хилари и Джаки“, „Порейки вълните“) и Джаред Харис (номинация за „Еми“ за „Момчетата от Медисън авеню“, „Короната“, „Шерлок Холмс: игра на сенки“). „Чернобил“ е по сценарий на Крейг Мазин („Снежанка и ловецът“), който е и изпълнителен продуцент на сериала, заедно с Каролин Щраус („Игра на тронове“) и Джейн Федърстоун (Broadchurch). Режисьор е Йохан Рен („В обувките на Сатаната“).

Честно казано, очакваме с нетърпение.

Трейлър следва:

Тагове: