Класическият роман за младежи „Спасителят в ръжта“ ще бъде публикуван като е-книга за пръв път тази седмица. Събитието е знаменателно, защото наследниците на Дж. Селинджър дълго време отказваха да възприемат тенденцията, преобладаваща в книжния бизнес, за преминаване онлайн.

„Спасителят в ръжта“ ще бъде публикуван в дигитален формат заедно с още три романа на писателя. Целта е съвременните поколения да се запознаят с творчеството на Селинджър, като по-късно тази година в градската библиотека на Ню Йорк ще бъде представена посветена на него изложба, която включва също писма, снимки и други лични вещи.

Е-книгата няма да бъде придружена с иначе традиционната аудио версия, защото според неговия син Селинджър не понасял идеята неговите книги да бъдат интерпретирани по друг начин и в друг формат. Друга причина, поради която синът на писателя изгубил почти десет години, за да прегледа неговото творчество, е свързана с това, че той не е успял да намери програма за разпознаване на ръкописен почерк, която да превърне ръкописите на Селинджър в дигитални файлове. Поради това се наложило сам да изпише всичките му произведения дума по дума на компютър.

Селинджър мистериозно се изолира от външния свят след излизането на „Спасителят в ръжта“ през 1951 г., а четири години по-късно спира всякаква издателска дейност. В същото време обаче той продължава да пише до смъртта си през 2010 г. и оставя след себе си огромен архив  от непубликувани и невиждани работи.

Виж още: Повечето YouTube клипове за глобалното затопляне всъщност го отричат