За пръв път в половинвековната история на HBO, програмата на ТВ канала няма да се появи в ефира на един от най-големите му дистрибутори. От полунощ тази вечер сигналът на HBO към сателитната телевизия Dish и нейната виртуална услуга Sling TV ще бъде спрян. По този начин близо 3 милиона абонати на Dish ще останат без HBO.

„Досега винаги сме успявали да постигнем съгласие с нашите дистрибутори и услугите ни никога не са били спирани или ограничавани заради невъзможността за сделка. За съжаление, Dish направи ситуацията невъзможна отговаряйки на нашите честни искания с неразумни условия“ , казва представител на HBO.

В основата на скандала е неразбирателството между Dish и компанията-майка на HBO – мобилният оператор AT&T. AT&T се опитва да ограничи съдържанието на HBO, за да не бъде достъпно за други дистрибутори. Прогнозите са, че това може да бъде първата от доста ситуации, когато американските потребители ще загубят достъпа си до HBO.

Периодично сваляне от ефир не е нещо рядко в съвременния ТВ бизнес – самата Dish имаше спорове и със CBS – но това е първият път когато в спора е въвлечена HBO. Спирането на един или друг канал обаче заплашва да се превърне в прекалено честа тактика в преговорите между производители и разпространители на съдържание.  

Тагове: