Контролът на глада може да е по-лесен от предполаганото: скорошно проучване откри доказателства при мишки, че мозъкът ни разчита на два отделни пътя за регулиране на чувството за ситост и пълнота - единият идва от сигнали в храносмилателната система, а другият - от клетките в устата, които ни позволяват да възприемаме вкуса. Авторите на изследването твърдят, че тези открития могат да помогнат на учените да разберат по-добре и да разработят лекарства срещу затлъстяване.

Експериментът е проведен от изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Те се надявали да дадат окончателен отговор на един от най-важните и основни въпроси за нашата физиология: какво всъщност ни кара да спрем да ядем?

Отдавна е известно, че мозъчният ствол - долната част на мозъка, която контролира много подсъзнателни функции на тялото - също помага за управлението на пълнотата. Според съвременната теория невроните в мозъчния ствол реагират на сигналите от стомаха и червата по време на хранене, които предизвикват чувството за ситост. Според водещия автор Закари Найт, професор по физиология в UCSF в Института за фундаментални невронауки "Кавли", досега учените са могли да изследват този процес само косвено. Екипът му е успял да направи директно изображение и запис на свързаните с пълнотата неврони в мозъчния ствол на будни мишки точно когато те са се нахранили.

"Нашето изследване е първото, което наблюдава тези неврони, докато животното се храни", казва Найт пред Gizmodo в имейл. "С изненада установихме, че много от тези клетки реагират на различни сигнали и контролират храненето по различни начини, отколкото се предполагаше."

Екипът се фокусира върху два вида неврони в мозъчния ствол, за които се смята, че регулират пълнотата: неврони на пролактин-освобождаващия хормон (PRLH) и GCG неврони.

Снимки: Unsplash

Виж още: 50 години след появата си Ethernet връзката е все така златен стандарт за жични комуникации