Oтдавна не сме ви разказвали за някой готин не-геймърски лаптоп. С Max-Q и новите серии Legion на Lenovo и Omen на HP потребителският клас лаптопи съвсем ни изскочи от ума. Днес ще се реваншираме с помощта на HP, които любезно ми предоставиха за тест техния най-нов 2 в 1 хибрид Envy x360.

От компанията казват, че висококачественият модел е насочен към творческите личности, потребителите, търсещи машина за мултимедия, и всеки, който иска 2 в 1 устройство с богати възможности и съчетаващо мощност със стил. То поддържа технологията Windows INK и работи със стилус – нещо, което го прави особено подходящ за дигитални художници, създаващи детайлни рисунки. Разбира се, способностите му в това направление не могат да се сравняват с професионалната работна станция HP ZBook x2, а и изостава по още нещо важно от нея. Но големият работен плот, осигурен от 15.6-инчовия дисплей на Envy x360, добрата цена, здравото шаси и стабилният хардуер напълно ще задоволят потребителите, които искат мултифункционална и стилна преносима машина.

Почти перфектен дизайн

Тазгодишното HP Envy x360 идва с обновен и подобрен дизайн спрямо предшественика си. Корпусът е направен изцяло от солиден сив алуминий, с хромиран метален финиш, а на капака е лъскаво HP лого. Самият капак не поддава и на милиметър, което показва, че инцидентен удар няма да повреди екрана ви. Същият тип сив метал ви посреща и отвътре. Той заобикаля клавиатурата и тракпакда и поставя тънките рамки на екрана. Решетката на тонколоните с марка Bang & Olufsen пък използва визуално впечатляваща триъгълна шарка, изрязана от самия метал. 360-градусовите панти и задните ръбове пък са облицовани с лъскав метал, който е магнит за отпечатъци, но така или иначе няма да ви се налага да ги пипате особено.

Първи поглед към HP Envy x360 (2017)

От където и да го погледнете, това е една привлекателна и наистина здрава машина, създадена, за да работите в движение. Тя е малко по-голяма и по-тежка от много конкуренти – тежи 2.16 кг и е дебела 20 мм, - но машините, които са по-тънки и със също толкова солидна конструкция и представяне като Envy x360, са много, много по-скъпи.

И все пак имах някои проблеми с дизайна. Макар да е оборудван с широко използвани портове като USB 3.1 Type-C, обикновен USB, жак за слушалки, четец за карти и HDMI изход, липсата на DisplayPort, трето USB и Ethernet вход е забележима. Пантите, благодарение на които преминавате от лаптоп в режим на работа таблет, пък са по-стегнати от очакваното. Това, от една страна, ви гарантира сигурност в режим палатка, но от друга означава, че трудно ще отворите Envy x360 с една ръка, без да го повдигнете от масата. Накрая идва най-дразнещата черта – твърде дебелата долна рамка на екрана. В лаптоп режим няма дори да ѝ обърнете внимание, но използвате ли Envy x360 в режим палатка или таблет, няма начин да не я забележите.

Както казах - лъскавата облицовка е магнит за отпечатъци, но привлича и погледа

За работа…

Сами знаете колко удобно е да имате хибрид. Лесно преминавате от рисуване на таблет към лаптоп функционалност само със завъртане на пантата. Или пък се отпускате с някой приятен филм, докато лаптопът е в режим палатка. Envy x360 се представя почти без забележки във всеки от тези режими. И е изключително тих дори при по-високо натоварване.

Лично аз го използвах най-вече като лаптоп, като основната причина за това е удобната клавиатура. Тя има задоволителен ход на бутоните и приятна твърдост и клик при натиск. Беше удоволствие да пиша текстовете си на нея и периодът на приспособяване при преминаването ми от личните ми механични клавиатури (една в офиса и една у дома) беше много бърз. Това е възможно заради оптималното разстояние между бутоните и високата им чувствителност. Не се получават инцидентни натискания на съседни букви, а твърдата основа под клавиатурата предотвратява появата на случайни двойни интервали или двойни символи – най-честият проблем, с който се сблъсквам при клавиатурите на повечето хибриди от нисък и среден клас.

Същият солиден алуминий отвън ви посреща и вътре

Тракпадът върши напълно задоволителна работа и е доволно голям.

Колкото до екрана, той осигурява достатъчно голяма работна площ. Full HD резолюцията гарантира и добър детайл при обработка на изображения и рисуване чрез Windows INK. Сензорната му чувствителност е перфектна, контрастът – също, а яркостта – напълно достатъчна, за да работите без проблем на лъскавия дисплей дори при ярка слънчева или флуоресцентна светлина, но все пак с една идея по-ниска, отколкото ми се иска. От цветовата репродукция обаче има какво да се желае. Температурата на гамата е по-топла от реалистичното и IPS панелът има учудващите едва 65% покритие на sRGB цветовото пространство. Факт, който пречи да го препоръчам на професионалисти от сферата на графичния дизайн и обработката на снимки. Или да го направя с бележката „Използвайте външен монитор“, защото Envy x360 има нужния харудер за графични програми. Просто екранът му изостава.

Затова и обработвах изображения на него, докато беше свързан към Philips Brilliance 349X7F. Хардуерът на Envy обаче леко се задъха заради високата резолюция на външния монитор. Снимка - преди свързването

Под капака ще намерите един от най-енергийно ефективните процесори на Intel – Core i7-7500U. Скоростта му от 2.7 GHz, която може да вдигнете до 3.5 GHz с Turbo Boost, е напълно достатъчна да издържи програмите ви, но мултитаскингът понякога може да е проблемен, ако отворите твърде много неща. За разлика от пълноразмерните чипове Core i7 той има само две ядра. Благодарение на него обаче получавате задоволително дълъг живот на батерията. Изкарах цял работен ден с HP Envy x360, без да е включен в електрическата мрежа, като го използвах за работа по уебсайта ни, писане на текстове в Google Docs и едновременно с това слушах музика през Spotify. Накрая на работния ден (около 9 часа) той имаше 38% батерия, благодарение на която издържах едночасовото висене в един от авариралите трамваи при падането на първия сериозен сняг в София (пак бяхме изненадани). Ако обаче работите на по-натоварващи програми или гледате видео, можете да очаквате батерията да издържи около 4 часа.

Envy x360 (2017) вече е достъпен в България в три варианта, различаващи се само по големината на SSD.

Другите спецификации на хибрида включват 8 GB RAM (едноканална) и 256 GB Samsung SSD, използващо бързия NVMe протокол. За финал имаме дискретната видеокарта Nvidia GeForce 940MX, която е подобрена версия на оригиналния мобилен чип от 2016 г. - 940M. Както виждате, тя е от поколението Maxwell и не разполага с по-високите възможности за GPU акселерация на архитектурата Pascal - чипове, от които може да намерите в по-високия клас модерни ултрабуци. Важно е да отбележа, че това са спецификациите на тестовата ми бройка. На пазара HP Envy x360 е достъпен в още две хардуерни вариации – всяка с по-голямо SSD. Най-скъпата е с 1 TB SSD капацитет и на цена над 3000 лв. Всичко друго по хардуера е същото.

… и за удоволствие

Цветопредаването на Envy може да е недостатъчно за професионалните дизайнери, но като цяло не е никак лошо. Особено за гледане на филми. Истинско удоволствие е да изкарате мързелив следобед (или два) в леглото, гледайки любимия си сериал. За удоволствието спомага и чудесният звук на HP Envy x360. Той е резултат на партньорството на HP с датския аудио производител Bang & Olufsen и експертизата на последните определено си личи. Звукът е ясен, чист - особено когато става въпрос за глас. Високите тонове се чуват добре, без каквото и да е изтъняване. Липсата на субуфер обаче води до по-слаб бас, а ако надуете звука на макс, няма как да не забележите леките изменения. Тези два минуса са напълно елиминирани при геймърския HP Omen 15, чиято аудио система отново е с марка Bang & Olufsen. Очаквайте ревюто му съвсем скоро!

Така трябва да се държи един качествен достъпен хибрид

С Envy x360 HP са успели да създадат великолепна машина за цената, която искат. Здравата конструкция и красивият дизайн впечатляват, но ако имате по-голям бюджет и искате по-лесно преносим лаптоп – по-добре се насочете към серията ултрабуци на компанията - Spectre. С хубавия си хардуер, отлична клавиатура и издръжлива батерия Envy x360 е чудесен за работа като моята, която изисква по-големичък работен плот за мултитаскинг, бърза интернет връзка и добра клавиатура. За съжаление слабата цветова репродукция на иначе хубавия екран го вади от категорията на препоръчителните за професионални дизайнери модели.

Най-важното нещо, което Envy x360 прави, е да демонстрира как всъщност трябва да изглежда и да се държи един хибрид в ценовия му клас. Защото, нека бъдем реалисти, много малко лаптопи на тази цена имат неговите способности. Той е машина, която може да предложи на всекиго по нещо. И го прави със стил.

Тагове: