За първи път това лято на голям екран няма да дебютират традиционните летни хитове. Заради глобалната COVID-19 пандемия в повечето държави кината са все още затворени, като много от пусковите дати за холивудските блокбъстъри са изтеглени за края на годината, а в някои случаи дори за следващото лято.

Нека използваме това време, за да си припомним 10 от най-любимите летни филми, излезли в периода от 1 май до 31 август. Трябва да уточним, че става дума за ленти, появили се на бял свят след 2000 година. Приятно гледане!

10. Шифърът на Леонардо (The Da Vinci Code)

Хитовата книга на Дан Браун бе световно популярна доста преди да бъде заснет филмът по нея. Той пожъна заслужен успех в кината, бе приет добре от критиката, а в главните роли можем да видим легенди като Том Ханкс, Одри Тоту, Жан Рено и Йън Маккелън. Лентата дебютира на голям екран на 19 май 2016.

9. Търсенето на Немо (Finding Nemo)

Възрастните го обичат, децата го обожават - „Търсенето на Немо“ определено е един от най-популярните и емблематични анимационни филми на Pixar. Любопитната история за една изчезнала рибка пожъна огромен успех, като стана един от най-касовите анимационни филми за всички времена. Филмът излезе в кината на 30 май 2003.

8. Сектор 9 (District 9) 

Почти всяка година неизвестен и различен филм се появява от нищото, приковавайки вниманието на феновете и ставайки колосален хит. Един от най-ярките представители на тази тенденция е Сектор 9, който определено е визуален спектакъл, придружен от любопитен обрат в сюжета. Лентата, дело на режисьора Нийл Бломкамп, видя бял свят на 14 август 2009.

7. Войната на световете (War Of The Worlds)

Стивън Спилбърг има точно три летни блокбъстъра – A.I, „Специален доклад“ и „Войната на световете“. Филмът, спечелил три пъти повече от другите две ленти, определено е летен спектакъл, който заслужава вашето внимание. В главната роля можем да видим страхотния Том Круз. Лентата дебютира в кината на 29 юни 2005.

6. Семейство Симпсън: Филмът (The Simpsons Movie)

Всеки знае и вероятно обича семейство Симпсън! За съжаление точно 20 години бяха необходими да видим пълнометражен филм с участието на жълтите сладури. Макар че лентата не беше точно това, което искаха заклетите фенове, тя се превърна в голям хит. „Семейство Симпсън“ излезе на голям екран на 27 юли 2007.

5. Хари Потър и Нечистокръвният принц (Harry Potter and the Half-Blood Prince)

Любопитен факт е, че 4 филма за приключенията на Хари Потър излизат през зимата, а другите 4 през лятото. Но лентата, посветена на Нечистокръвния принц, определено най-много заслужава титлата летен блокбъстър. Филмът беше реализиран страхотно, като положи основите и подготви всички за епичния финал на сагата. В крайна сметка, дори да не ви е любимият летен филм от поредицата, той доказано е най-успешният финансово. Филмът дебютира на 15 юли 2009.

4. Човека паяк 1 и 2 (Spider-man 1 & 2)

Може да се поспори кой от двата филма на Сам Райми е по-добрият, но те определено заслужават мястото си в престижната ни лятна класация. Приключенията на Човека паяк зададоха тон в индустрията, като след това се получи истински холивудски бум на комиксови адаптации. Звезди в поредицата са Тоби Магуайър, Уилям Дефо, Кирстен Дънст и Джеймс Франко. Филмите излизат на голям екран на 3 май 2002 и 30 юни 2004.

3. Матрицата: Презареждане (Matrix Reloaded)

„Матрицата Презареждане“ е единственият филм от поредицата, който дебютира в летния период – 15 май 2003. Първата лента бе основополагаща за филмовата индустрия, като за пръв път засегна теми, обсъждани дотогава само от любители на конспирациите с шапки от алуминиево фолио. В приключенията на Нео участват Киану Рийвс, Лоурънс Фишбърн и Кери-Ан Мос.

2. Междузвездни войни: Епизод II – Клонираните атакуват и Междузвездни войни: Епизод III – Отмъщението на ситите (Star Wars: Episode II – Attack of the Clones & Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith)

Преди много години, в една далечна галактика... приказката продължава. Второто място, отредено на двата последни епизода от втората трилогия, е повече от заслужено. Кой филм е по-голям от „Междузвездни войни“?

Дебютът в кината е съответно на 15 май 2002 и 18 май 2005.

1. Черният рицар (The Dark Knight)

Лентата на Кристофър Нолън е нарицателна за успешен блокбъстър, какъвто дотогава не е сниман в Холивуд. Кое го превърна в толкова успешен филм? Финансовият му успех? Невероятната кинематография? Играта на Хийт Леджър в ролята на Жокера? Причините са безкрайни, но Нолън успя да заснеме един велик филм, белязал началото на една нова ера на суперуспешни заглавия, посветени на супергерои. В него участват Крисчън Бейл, Хийт Леджър, Гари Олдман, Морган Фрийман и Маги Джиленхол. „Черният рицар“ дебютира в кината на 16 юли 2008.