Изчакайте Need for Speed: Most Wanted - така завършваха повечето ревюта на рейсъри през 2005 г., които иначе имаха за цел да съборят серията Need for Speed от трона ѝ. И все не успяваха, за което си има причина.

12 години по-късно Most Wanted отдавна вече е циментирала мястото си сред най-добрите рейсъри в историята и независимо дали вече сте я играли или по някаква причина не сте го направили, ви препоръчвам... не, направо настоявам да зарежете всички други дигитали автозалъгалки - кралят е тук и не смята да отстъпва трона си на никого дори след толкова години! В тази статия няма да намерите нито ред меланхолия и оплаквания, каквито често се срещат, когато посегнем към някое старо заглавие. Чисто и просто, играта и днес е твърде добра, за да я удавям в дребнави глупости. Ако написаното дотук все още не ви е накарало да се устремите към най-близкия магазин, за да се сдобиете с копие от нея, четете нататък.

Be Wanted!

В основата си играта комбинира двата най-успешни според мен елемента от цялата Need for Speed поредица - преследванията с полицията и нелегалните състезания по улиците на града с цел обиране на точките на кварталните мадами. И двете идеи са доразвити и обогатени: ако си помислите, че това е просто NFS: Underground с полиция, жестоко ще сбъркате. Действително историята се върти около опитите ви да пробиете в уличните надпревари и да влезете в така наречения Blacklist - “класация” на 15-те най-добри нелегални състезатели. Но това е едва малък процент от нещата, които можете да правите, докато играете.

Сюжетът, който стои зад заглавието, е доволно семпъл - опитвайки се да влезе в звездната петнайсеторка, героят ви предизвиквате на дуел последния в класирането. Той печели чрез измама и ви взима уникалното BMW. Не стига това, ами мръсникът дори се изкачва до първото място в Черния списък, използвайки вашата собствена кола! Оттам нататък целите са ви две: да се доберете до него и да размажете главата му в капака на автомобила ви (не е отразено с тези думи в играта, но смисълът е такъв) и да стигнете до челното място в листата, т.е. да се превърнете в Най-Търсения или Most Wanted.

Шофьорска книжка нямам. Правете си изводите

Освен сред жените обаче, ще станете доста популярни и сред пазителите на закона, които не одобряват разни прищълци да всяват хаос по улиците на поверения им град. Ще се сдобиете със собствено досие и ако нещата загрубеят твърде много, е по-добре да смените возилото или да се покриете за известно време, защото паметта на момчетата в синьо е по-дълга от едно нелегално състезание. От “опашката” си можете да се отървете като преминете през някое от местата, наречени Рursuit breakers – например, през поддържащите стълбове на гигантски билборд или колонките на бензиностанция, като целта е да създадете максимален брой разрушения след себе си, в които да се ударят и съответно да излязат от строя полицейските коли. След като и последният преследвач ви загуби от поглед , на картата се появяват няколко места, където да се покриете - докарвате МПС-то до някое от тях, изчаквате десетина напрегнати секунди и сте готови за нови подвизи.

Освен в кариерен режим, можете да се пробвате да минете някое от множеството Challenges: мини задачки, които ви запознават със стила на игра. Дори сами по себе си те са адски забавни - например Tollbooth Time Trial, което е стандартно състезание за време като се минава през чекпойнтове) или Roadblock, където трябва да преодолеете определен брой полицейски барикади и да избягате. Друга интересна гонка е Pursuit Length - трябва да избягвате полицията известно време, след което да се скриете от погледа на преследвачите си. Тези предизвикателства удължават допълнително времето в играта дори като се има предвид, че сама по себе си, кампанията е достатъчно дълга. На фона на доста нови игри, които бързат да приключат с кампанията за 6-7 часа, Need for Speed: Most Wanted си остава един от най-дългите и разнообразни рейсъри.

Интерфейс, изпреварил времето си

HUD дисплеят на играта е направен удобно - уведомява ви колко полицаи ви преследват, колко от техните коли сте разбили, кога ще получат подкрепления и др. Освен това, имате пряка връзка с полицейската радиостанция и чувате всичко, което си говорят помежду си диспечерите и патрулките. Тук отварям една голяма скоба - това полицейско радио е реализирано по феноменален начин и не престава да внушава чувство за реализъм. От него ще чуете напълно адекватни разговори, звучащи точно така, както човек би очаквал да звучи един полицейски разговор - с всичките му специални термини и други такива, а не просто записани фрази, които се пускат на случаен принцип. Не знам за вас, но на мен лично такива дреболии много ми допадат.

Обратно към екшъна - за да избягате, имате и още два помощника: стандартното “нитро”, което бавно се презарежда само, и нещо, което през 2005 г. видяхме за пръв път в рейсър – т.нар. Speed breaker. На практика това е ни повече, ни по-малко от познатото от екшъните забавяне на времето или “bullet time”. То ви дава възможност да забавите случващото се около вас за няколко ценни секунди, за да реагирате адекватно, да направите дръзка маневра или да се изплъзнете от насрещната полицейска блокада.

Pimp my ride

В превод на български "Барни ми каручката", както казваше един някогашен познат. Списъкът с автомобилите, включени в играта, е дълъг, като тук присъстват повечето известни марки: имаме Audi, BMW, Dodge, Ford, Lamborghini, Lexus, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Porsche, Toyota и още, и още. Всяка от тях може да се тунингова, дори е задължително, при положение че честичко ще ви се налага да оставяте в гаража колите, които са твърде познати на полицията. Между другото, не мислете че, ченгетата ще се пробват срещу вас с разни таратайки - техните возила не отстъпват твърде много на вашите, така че ще се измъквате от множество напечени ситуации.

Заслужава да се отбележи отличната графика на заглавието - тя направо е страхотна, особено предвид годината на излизане. При високи скорости всичко около вас се размазва зверски, оставяйки тесен “тунел”в средата, в който се вижда горе-долу ясно; много приятна гледка, само да не ти се случи в истинска кола. Музиката е добра и нахъсваща, изпълнявана от групи като Static X, Prodigy, The Roots и др. При звука обаче най-много точки получава полицейското радио, обясних вече защо.

Играта страда и от някои дребни проблеми. Например от време на време (обикновено след кът-сцена) колата ви преминава през разни обекти като през мъгла. Също така, поне според мен на играта ѝ липсва само още щипка бруталност от вида на повече хвърчащи във всички посоки ламарини, за да стане идеална. Но ако мислите, че тези неща ще променят мнението ми, значи досега сте чели друга статия.

Need for Speed: Most Wanted е модерна класика и емблематично заглавие. Тя отбелязва пиковата точка на поредицата и е задължително заглавие за всеки, който поне малко има интерес към рейсърите. Затова спирам със суперлативите, а вие заминавайте да пилите гуми в Most Wanted (може да го направите на РС, PS2, Xbox, GameCube и на най-трудната за намиране, но най-готина Xbox 360 версия) и не забравяйте да си слагате колана, когато карате в реалния живот.