Стартъпът Semantic Machines току-що беше придобит от Microsoft. Калифорнийската малка компания е фокусирала разработките си върху изкуствения интелект, способен да води разговори – ботове, които създават естествен диалог. Способностите на тези системи със сигурност ще донесат приятно обновление на гласовия асистент Cortana на софтуерния гигант.

В Semantic Machines пък има впечатляващи имена – част от членовете на компанията са работили върху централизирани системи като Google Now, а един от директорите ѝ е бившият главен учен, разработвал речта на Siri на Apple. Oстаналите в борда идват от Nuance Communications. Закупуването на стартъпа се случва в момент, в който разговарящият ИИ става все по-търсен и често срещан. Чатботове, смарт говорители и интелигентни мобилни асистенти са целите на подобен род разработки. Чрез такива системи те ще станат плашещо реалистични, но и още по-умни и способни да асистират на потребителите с огромна прецизност. Чрез технологията на Semantic Machines Cortana ще стане по-добра в задаването и отговарянето на въпроси, ще помни по-добре информация и ще започне да схваща контекста на различни команди чрез проучване на архивите на предишни разговори.

Разговарящите изкуствени интелекти стават все по-добри и въпреки че към момента Google води в надпреварата с Google Duplex, Alexa на Amazon също се развива доста умело, следвана от Bixby на Samsung и Siri на Apple. Предстои да видим как точно ще се подобри Cortana оттук нататък и в какво точно ще се специализира.

Тагове: