Изследователи от Австралийския национален университет в Канбера за първи път успяха да възпроизведат ключов етап от фотосинтезата в лабораторни условия. Същите учени са близо и до създаването на достъпно гориво от вода и слънчева светлина. 

Растенията използват фотосинтезата за това, за да получат от водата, въглеродния двуокис и слънчевата светлина енергия и кислород. В продължение на десетилетия учените неуспешно се опитваха да възпроизведат този процес за създаването на биологични системи, които биха могли да произвеждат чисто и достъпно гориво.
За да повторят реакцията на фотосинтезата, учените от университета в Канбера са използвали модифициран природен белтък – феритин. Той се съдържа почти във всеки жив организъм и основната му функция е съхраняването на желязото.

 

Изследователите са заменили желязото в белтъка с манган и са използвали светочувствителен пигмент. След това, феритина е бил изложен на слънчевата светлина, като е била фиксирана ясна индикация за пренос на електрически заряд, същият, който възниква и в растенията. Учените определят това като „електрическо сърцебиене“, което се явява ключ към фотосинтезата.