Когато сърцето спре да функционира, вариантите да се поддържа биещо изобщо не са много: трансплантация на ново сърце, дарено от загинал човек, или прикачването на пациента към огромни машини, които да извършват функцията му, докато човекът е прикован на легло. Учени не спират да търсят начини за по-безопасни и удобни начини за изпомпване на кръвта вместо разболялото се сърце. Изкуствените сърца, създадени за да заемат мястото на увредения орган, все още са далеч в бъдещето, но днес сме по-близо до това благодарение на специалисти от Цюрих, които са създали 3D-принтирано сърце от силикон, което имитира истинското по невероятен начин. Публикацията на учените показва огромния напредък в разработката на изкуствени органи.

Изкуственото сърце е изработено от преработен излят восък, с кухо ядро и топлоустойчива сърцевина. Като истинското, то има дясна и лява камера и тежи едва 390 грама. Кухната камера в средата се издува и спуска с въздух под налягане и така изпомпва течности, преминаващи през другите две камери. В тестването на устройството, учените са използвали течност много близка до човешката кръв като гъстота и са открили, че изкуственото сърце действа едно към едно с истинското.

За момента единствения проблем е, че прототипът издържа до към 3000 изтласквания/удара, което е около 30-45 минути ползване. Екипът учени от Цюрих обаче казва, че целта не е била да се представи изкуствено сърце, готово за използване, а прототип, който да представлява важна крачка, нова посока в развиването на изкуствени сърца.

Оцени:
Рейтинг: 5
Още от HiEnd

Рядка генетична мутация в общността на амишите може да спре остаряването

86 | 19.11.2017