Учени от Университета в Барселона провеждат поредица от тестове, с които установяват, че някои хора не умеят да се наслаждават на музика. Проблемът все още е с неизяснено естество, но според групата, ръководена от Джозеп Марко-Палерес, той е по-скоро психически.

За съжаление науката все още не е стигнала до консенсус, който обяснява защо хората умеят да се наслаждават на музика. Испанските сформират групи от студенти, някои от които се усещат музиката особено силно, други — средно, а трети се самоопределят като безчувствени към музика. Тестовете доказват, че това не е само заблуда. Най-сензитивните демонстрират най-голямо повишение в пулса и кръвното налягане по време на припева и/или високите тонове, докато страдащите от "музикална анхедония" не реагират по какъв да е начин. Те успяват да установят кои песни са весели и кои — тъжни, но не и да усетят емоцията.

В същото време те нямат проблем да усетят удоволствие от други видове стимули, като възнаграждения или одобрение. Към коя група бихте се причислили вие? А знаете ли какво е Samsung Milk?