Ако сте притежател на Android устройство – било то смартфон или таблет, със сигурност вече сте се натъквали на термина root. Макар да изглежда обвит в тайнственост, около него всъщност няма нищо мистериозно. Тъй като Android е операционна система, базирана на Linux, това е част от наследството, което идва с нея и на практика представлява способ за придобиване на пълен (администраторски) контрол над всички нейни функции.

Иначе казано – root-ването е процес, който ви превръща в супер потребител и ви осигурява достъп до всички функции на вашето устройство – включително скритите и тези от най-ниско ниво. Звучи вълнуващо нали? Но като всеки друг случай на предоставяне в ръцете на един определен човек (пък бил той и собственик) неограничена власт да се разпорежда с нещо (в случая с Android), и root-ването крие както големи възможности, така и ред опасности.

Какви точно са те и защо производителите на Android-базирани устройства не предлагат техните модели с фабрична опция за root или директно root-нати?

 

Плюсове и минуси

Сред най-големите предимства на root операцията (която iPhone потребителите познават като jailbreaking, а притежателите нa Windows Phone устройства – като unlocking) се нареждат възможността за пълно архивиране на всички съхранени върху смартфона и таблета ви данни и приложения (създаване на резервно копие на цялата операционна система и нейното съдържание).
Не е за пренебрегване и опцията за инсталиране на потребителски (в това число и неофициални) теми, модификации, фърмуер (ROMs), приложения и игри.

Цялостният контрол върху Android ви дава също така възможността да понижавате честотата, на която работи процесорът на вашето устройство по подразбиране, и по този начин да спестите енергия, удължавайки живота на неговата батерия. Интересна е също така опцията да премахнете всички приложения, инсталирани от компанията, продала ви съответния смартфон или таблет – различни фирмени апликации, които иначе не могат да бъдат изтрити от потребители с нормални (ограничени) права за достъп.
На финалa root-ът може да ви позволи и да използвате по-гъвкаво така наречения tethering – възможността за споделяне на интернет връзка между смартфона или таблета ви и друго устройство.

 В същото време root процедура, извършена от неособено умел потребител, който не е наясно как точно да се възползва от възможностите за неограничен контрол, която тя му дава, може да има непредвидими и понякога пагубни резултати.
Ако по време на извършването й нещо се обърка например, много лесно можете да brick-нете вашия смартфон или таблет. Казано по-просто – можете да блокирате вашето Android устройство, превръщайки го в безполезен къс пластмаса и метал.
Освен това root-ването означава и край с гаранцията на вашето устройство. В общия случай, ако „отключите” вашия смартфон или таблет и след това той се повреди (дори и без това да има връзка с root процедурата), шансовете търговецът или мобилният оператор, който ви го е продал, да ви признае гаранцията му не са никак големи.
Възможностите за промяна на тактовата честота на процесора на Android устройството също крие опасности. Ако вместо да я понижавате, решите да я повишите например, спокойно можете да „опечете” телефона и таблета си.
Замяната на оригиналните фърмуер версии или приложения с потребителски пък в общия случай може да накара Android устройството ви да се държи „странно” – операционната система да стане по-нестабилна, да се рестартира без видима причина или телефонът ви да губи връзка, докато говорите.

To root or not to root

Интересното е, че макар Google официално да са против идеята за предоставяне на root контрол в ръцете на масовите потребители, с всяка следваща версия на Android компанията добавя все нови и нови функции към операционната система – функции, които в предходни нейни ревизии са били достъпни само и единствено чрез „отключване” (root).

Разбира се, официалната версия е, че по този начин се намалява нуждата от root, т.е. потребителите са по-малко изкушени да рискуват да отключват самостоятелно Android устройствата си сами.

Истината е, че предоставянето на пълно администраторско ниво на контрол на всеки потребител крие съвсем конкретни опасности за съществуващия и масово прилаган Android модел за сигурност. Той е малко по-различен от използвания в оригиналния Linux и е базиран на така нареченото „защитено използване на данни”.
Идеята тук е следната: при нормално работещ (неотключен) Android всяко  приложение се стартира със свое собствено потребителско ID (номер за идентификация). С други думи всяка апликация се изпълнява така, сякаш е стартирана от отделен потребителски акаунт (профил). По този начин всяко приложение оперира в строго определено пространство от системната памет, заделено само и единствено за него, а данните, които то използва и обработва, не се споделят по никакъв начин с останалите налични приложения.

Ако например стартирате апликация, разработена от вашата банка за целите на електронното банкиране, данните, с които разполага тя – пароли за достъп, номера на сметки и други, не са „видими” за никое друго приложение, инсталирано върху вашия телефон или таблет.

Когато стартирате същото приложение като администратор (с отключен Android), нещата вече стоят по съвсем различен начин, тъй като в този случай то вече получава неограничен достъп до цялата система. Апликация с администраторски права може да чете данните, използвани от всички останали приложения. Точно това позволява на страхотни програми за създаване на архивни копия на системата като Titanium Backup да вършат работата, за която са предназначени, но и повишава опасността данни, запазени за една апликация, да бъдат използвани без изричното разрешение на собственика си – например ако root-натото устройство бъде заразено със зловреден софтуер.

 

С голямата власт идват и големите отговорности

Разполагането с администраторски права крие и други, далеч по тривиални, но не по-малко пагубни опасности. Например лесно можете да изтриете критични системни файлове – случайно или по невнимание. Това може да доведе до срив на операционната система или до пълното й блокиране. Точно затова не е препоръчително да root-вате Android телефона или таблета си, ако не знаете точно какво правите.Разбира се, най-големият проблем си остава този с гаранцията на устройството. Ако отключите телефона или таблета си, просто ще трябва да се простите с нея.

Така, че от една страна ползите от root (отключването) да са несъмнени – можете да ускорите работата му, да се сдобиете с нови функции или дори да получите нова Android версия много преди производителят на вашето мобилно устройство да пусне съответния официален ъпдейт.

От друга обаче, за мнозинството масови потребители подобен достъп е по-скоро недостатък, отколкото плюс. Той може да усложни значително боравенето с Android, да повиши уязвимостта на операционната система и в крайна сметка да доведе до лесна (а често и непоправима) повреда на съответния телефон или таблет. Точно затова в момента (а вероятно и в обозримото бъдеще) root процедурата ще си остане неофициална опция, достъпна за малцина, които добре знаят как да се възползват от плюсовете й и как да избегнат нейните минуси.

 

Тагове: