NASA бавно започват да губят преднината си пред космическите програми на останалите страни. Китай и Европа изпращат ракети в космоса, частната индустрия създава космическия туризъм, а програмата за космически совалки, която имаше NASA, вече е в историята. Дори и космическият телескоп Кеплер бавно, но сигурно умира.

 

Въпреки всичко NASA имат интересни идеи. Тихичко, в лаборатория, намираща се в Сиатъл, агенцията и партьорът им Tethers Unlimited, разработват нещо много вълнуващо. В последно време има много информация, че NASA правят тестове за 3D принтиране в безтегловност – агенцията изпрати 3D принтер на борда МКС. Сега знаем защо. NASA планират строежи на космически кораби. Строежи, които ще бъде осъществявани от 3D принтиращи паяци!

 

Роботите се наричат SpiderFab и са конструирани така, че да могат да маневрират в открития космос и да принтират части от полимери и друг тип материали. Тези роботи ще намалят разходите на NASA, но и строеж в открития космос ще даде по-големи възможности, поради липсата на гравитация – ще могат да се осъществят огромни конструкции. Роб Хойт (изпълнителен директор на Tethers Unlimited) е изключително развълнуван от идеята за конструиране на по-големи и по-добри космически съоръжения:

„Този напълно различен подход за построяване на космически станции, ще ни позволи да създадем антени и елементи, които са стотици пъти по-големи от тези, които можем да направим сега. Те ще бъдат по-мощни, ще предоставят по-голяма скорост, по-голяма резолюция и по-голяма чувствителност, което ще е полезно за голям набор от космически мисии.“

 

SpiderFab все още не са готови за работа, но Хойт се надява това да стане съвсем скоро – благодарение на финансовата инжекция от NASA, възлизаща на половин милион долара.

 

Бъдещето на NASA изглежда много интересно. Те ще строят база на Луната чрез 3D принтер, ще улавят астероиди, а сега ще строят огромни космически конструкции в открития космос. Остава само да седим и да чакаме – всичко това ще стане ли реалност или ще остане само в сферата на „интересни проекти“.