Астрономи откриха в съседната галактика Андромеда бързо въртяща се неутронна звезда, която бе обект на търсене от доста време. Резултатите от откритието са публикувани в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society

Както е известно, неутронните звезди се явяват един от възможните пътища на еволюция на звездите. Те притежават колосална плътност – при маса, сравнима със слънчевата, техният радиус е едва 10 - 20 километра. В нашата галактика може да се наблюдават бързо въртящи се неутронни звезди, но в Андромеда до този момент не бяха откривани подобни обекти. Астрономите са ползвали предишни данни, както и нови такива, събрани чрез телескопа EKA XMM-Newton.

Става въпрос за неутронна звезда, която се върти на всеки 1.2 секунди. Освен това до нея се намира светило компаньон, което се върти около нея на всеки 1.3 дни. Неутронната звезда вероятно поглъща материя от своя спътник. Андромеда е спирална галактика от типа Sb. Тя е отдалечена от Земята на 2.52 милиона години, като се смята, че след около 4 милиарда години Млечният път и Андромеда ще се сблъскат, образувайки нова галактика.