SpaceX планира да изстреля в Космоса канадски сателит, който ще излъчва реклами от околоземна орбита. Канадската компания Geometric Energy Corp планира да изведе в орбита нетрадиционната рекламни система в началото на 2022 г. с ракета Falcon 9 на SpaceX. Желаещите да си купят рекламно място в излъчваните от сателита емисии ще трябва да платят само в криптовалута. Засега се приемат само утвърдени валути като Ethereum, но по-нататък транзакциите ще стават и с Dogecoin – валута, популяризирана от основателя на SpaceX Илон Мъск.  

Веднъж изведен в орбита, сателитът ще стриймва рекламите в YouTube и Twitch. „Опитваме се да демократизираме достъпа до Космоса и да позволим децентрализирано участие“, казва шефът на Geometric Energy Cоrp Самюел Рийд.
Засега цената на рекламните тарифи не е обявена, но Рийд загатва за т.нар. космически войни между Coca-Cola и Pepsi, когато двете компании се бореха да поставят логата си по време на полет на совалката Challenger през 1985 г.
Любопитно е, че идеята за рекламния сателит се ражда, след като Самюел Рийд се запознава с Илон Мъск като учител на децата му в частното училище Ad Astra на SpaceX.     

Снимки: SpaceX

Виж още: Случва се и на най-добрите: NASA не откриват пробите от Марс