Учен от Харвард има интересна теория за това как се е формирала нашата Вселена: в лаборатория от „по-висок клас“ форма на живот.

Ави Льоб, автор на бестселъри и бивш председател на Катедрата по астрономия на Харвард, написа статия в Scientific American тази седмица, в която се твърди, че Вселената може да е била формирана в лаборатория от „напреднала технологична цивилизация“. Ако е вярно, той каза, че историята за произхода ще обедини религиозната идея за създател със светската идея за квантовата гравитация.

„Тъй като нашата вселена има плоска геометрия с нулева нетна енергия, една напреднала цивилизация би могла да разработи технология, която създава бебе вселена от нищото чрез квантово тунелиране“, пише Льоб.

Една от най-интересните идеи, поставени в статия, пълна с такива, е системата за класификация на цивилизациите. Льоб казва, че като технологична цивилизация от ниско ниво хората са клас C (или цивилизация, зависима от звездата домакин).

Ако и когато нашата технология напредне до точката, в която можем да станем независими от Слънцето, ние ще бъдем клас B. Ако можем да създадем наши собствени бебешки вселени в лаборатория (като нашите теоретични създатели), ние ще бъдем клас A.

Разбира се, има много неща, които ни пречат – най-голямото препятствие е неспособността ни да създадем „достатъчно голяма плътност на тъмна енергия в малък регион“, пише Льоб. Въпреки това, ако и когато някога стигнем дотам, ще можем да се присъединим към нашите теоретични създатели в клас А.

Във всеки случай теорията е завладяваща, едновременно помиряваща различните възгледи за началото на света и малко плашеща. Ако трябва да се вярва на миналите теории на Льоб, вероятно ние също не сме единствените, които се борят за статут от клас А.

Снимка: Unsplash

Виж още: Дали смартфоните ще успеят да изпратят DSLR в забвение?