Вече видяхме игрите, които ще помогнат на PS4 в конзолните войни. Време е да видим и козовете на Xbox One. Въпреки че при игрите за конзолата на Sony имаше и заглавия, произведени от малки компании (или дебютанти), при Xbox One това не е точно така – почти всяко заглавие идва от голямо студио. Очакват ни солидни блокбъстъри. Друг интересен факт е преобладаването на екшъни от първо или трето лице. Разбира се, може да излязат и други игри, които да бъдат по-достойни, но в момета това са заглавията, които правят най-силно впечатление. Ето ги и тях!

 

Titanfall

Това е нещо, което със сигурност бихме искали да видим (и нямаме търпение). Вече включихме заглавието в „Най-очакваните игри за 2014”, но не можем да го пропуснем и тук – все пак е екслузивно за Microsoft (Xbox, Windows PC). Очакваше се да бъде сред премиерните заглавия за Xbox One, но, за съжаление, неговата пускова дата беше отложена. Next-gen играта се разработва от Respawn, а това ни кара да очакваме много, тъй като студиото се ръководи от двама от хората, отговорни за създаването на света на Call of Duty. Ако съдим по клиповете, Titanfall е игра, изпълнена с бърз и наситен екшън, нестандартни методи за предвижване и...огромни роботи. От Respawn казват, че играта ще представи „мащаба, вертикалността и историята” в света на FPS мултиплейъра. По този начин ще бъдат въведени елементи, които са типични за сингъл плейър кампаниите. Titanfall спечели над 60 награди по време на E3 2013, включително рекордните 6 E3 Critics Awards (Награда на критиците).

 

Според информация на играчи, които са имали възможност да се докоснат до алфа версията на играта, Titanfall е всичко това, което сме очаквали – един динамичен свят, в който играещият може да прекосява бойното поле и да се бие с враговете си като самостоятелна единица, но веселата част започва тогава, когато поеме контрола на своя Titan. Вижте:


 

Project Spark

Трудно може да се опише игра, която залага толкова сериозно на съдържание, почти изцяло създавано от потребителите, без да има препратки към Minecraft. Добрата новина е, че предстоящото заглавието за Xbox One успява да изгради своя собствена идентичност. Играчите ще могат да променят всеки един обект в играта, но и всяко едно действие, което персонажите извършват. Това означава, че потребителят може да промени напълно взаимодействията и логиката в игровия свят.

 

 

Project Spark изглежда като заглавието, което ще даде най-голяма свобода, но и най-много инструменти, с които играчите да освободят своята кративност. Тъй като заглавието е в процес на бета тестове, вече има създадени много карти, създания и различни типове сценарии. Играта поддържа SmartGlass и Kinect, което означава, че можем да се подготвим за едно изключително забавно преживяване. За това са потвърждение и клиповете в YouTube, качени от създателите на играта. Те показват, че играчите създават собствени истории, изпълнени с видео, диалози и епични битки с босове. В момента няма точна премиерна дата, но можем да очакваме Project Spark малко по-късно тази година.

Вижте останлите заглавия на страница втора.

Sunset Overdrive

Заглавието впечатлява с интересната си визия, но и със своя създател – Insomniac. Студиото, което дълги години създаваше ексклузивни заглавия за конзолите на Sony (дракончето Spyro, Ratchet и приятелчето му Clank, заглавията Resistance), ще направи същото, но за Xbox One. В момента няма много подробна информация за Sunset Overdrive, но едно е сигурно – това ще бъде разчупен екъшн от трето лице, а действието ще се развива в отворен свят, който е завладян от мутанти. Играчът ще има огромна свобода на движение, но и много възможности, с които да намалява бройката на злите чудовища, които се опитват да го преселят на „едно по-добро място”. От краткия трейлър виждаме, че всякакви предмети ще могат да бъдат използвани като оръжия, а може би играчът ще има свободата да създава някои от тях чрез различни комбинации. От Insomniac искат да бъде ясно, че заглавието ще бъде ъпдейтвано често, но добре развивано, тъй като искат светът да бъде "жив", разрастващ се. Точна премиерна дата няма, но със сигурност ще го видим по-късно тази година.

 

 

Quantum Break

Едно от най-неочакваните заглавия, представени на E3, идва от студио, което няма нужда от представяне – Remedy Entertainment (Max Payne, Alan Wake). В него ще видим герой, който може да манипулира времето (но не само той), което е изкючително нестабилно и във всеки един момент може да се задейства аномалия, FMV (full motion video) сцени и сериозен телевизионен сериал, който се развива според историята в играта. Всичко това звучи интересно, а Remedy Entertainment не е случайно име, което ни навежда на мисълта, че ни очаква една страхотна игра.

 

 

Quantum Break е екшън от трето лице, а, след провален експеримент, главният герой се сдобива с интересна дарба – възможност да манипулира времето. Решенията, които взима играчът, ще влияят върху линията на историята, която може да поеме по различен път, а между самия екшън ще се излъчва и сериалът. Според Sam Lake, творчески директор: „Епизодите ще бъдат с дължина около 30 минути, а целият първи сезон ще бъде пуснат заедно с играта". От Remedy вярват, че са успели да комбинират най-добрите елементи от Max Payne и Alan Wake, за да създадат заглавие, което е приятно за игра, с познати елементи, но и със своя собствена същност и уникалност. Това ще бъде нещо, което си заслужава да бъде видяно, но ще трябва да почакаме още няколко месеца.

 

Halo

Е, не можем да говорим за Xbox, а да пропуснем Halo. Лошата новина е, че в момента няма много неща, които да кажем за това заглавие. Серията Halo се превърна в най-голямото оръжие на Xbox, а всяка следваща част се отличаваше с все по-големи приходи. Създателите на предишните заглавия (Bungie) вече имат други планове, но на тяхно място идват хората от 343 Industries, които ще сложат началото на нова трилогия. За съжаление в момента има само един единствен клип, който поставя Master Chief в пустиня, където го очаква сблъсък с огромно чудовище.

 

 

От 343 Industries обясниха, че това не е трейлър на Halo 5, а обещание, че поредицата навлиза в нова ера. Очакваме да видим много повече на тазгодишното издание на E3.

Сега, когато видяхте най-очакваните игри за PS4 и Xbox One, коя конзола смятате, че ще вземе надмощие през 2014 година?

Вижте и игралната 2014 за PC.