Тази нестихваща битка. PlayStation и Xbox – отрочетата на Sony и Microsoft, които водят своя епичен сблъсък в продължение на години. PS4 и Xbox One не могат да се оплачат от липса на интерес, тъй като продажбите и на двете конзоли са изключително добри – вече са продадени над 7 млн. бройки. Друго нещо, което имат общо помежду си, е липсата на размазващите ексклузивни заглавия, които феновете все още очакват. 

Камъните в градината на PS4 са по-сериозни, тъй като конзолата стартира с много по-скромен списък със заглавия спрямо своя конкурент. Добрата новина е, че януари е към своя край, а потребителите вече потриват ръце в очакване на заглавията, заради които са купили своята бройка. Кои са най-очакваните игри, които могат да дадат преднина на PS4 пред Xbox One?

 

inFamous: Second Son

inFamous е един от най-сериозните франчайзи на Sony, който продължава своята история на PlayStation 4, а очакванията са огромни. След голямата мания около пускането на новата конзола страстите са вече поутихнали, но това може да се промени именно с inFamous: Second Son. Това е третата игра от франчайза, но първата, в която герой не е Cole McGrath. Този път играчът поема контрола на Delsin Rowe – безделник, който случайно научава за своите сили. Точно както и предишните части, Second Son предоставя отворен свят на играчите, в който главният герой може да се изкачва, скача и придвижва навсякъде из Сиатъл. Разбира се, докато прави тези сложни упражнения, той ще трябва да се изправи срещу потисниците от Department of Unified Protection, които имат една основна цел – да заличат всички Conduit-и (хората, които притежават специални умения). 

 

 

inFamous: Second Son е първото задължително заглавие за всеки, който притежава PS4. Играта ще излезе на 21 март 2014 г.

 

Deep Down

Информацията за това заглавие не е много подробна, но подобно на много други заглавия, трейлърът беше достатъчен, за да ни накара да го искаме. Deep Down беше официално представено от Yoshinori Ono, продуцент на Street Fighter IV. Играта е RPG, което има определени общи черти с Dark Souls, тъй като и в това заглавие играчът ще броди из различни тъмници, в които ще влезе в сериозни битки.

 

 

Интересно е, че игровите полета се генерират на случаен принцип, което означава, че нивата ще бъдат индивидуални за всеки играч. Това не е нещо ново, но е сред приятните неща, които често са пренебрегвани. Все още няма обявена пускова дата. Да, информацията не е много (дори заглавието не е окончателно), но просто вижте трейлъра – смятаме, че ще бъдете „зарибени“.

Вижте останалите заглавия на страница втора.


The Order: 1886

С The Order: 1886 Sony дава шанс на Ready at Dawn да се превърне в сериозен разрабочик на next-gen заглавия. До този момент сферата на компанията бяха PSP заглавия, сред които различни продължения на хитови игри (God of War, Jak and Daxter). По всичко личи, че студиото се е справило добре с тази своя задача, тъй като получава този шанс, с който да създаде нещо оригинално, но и нещо, което може да даде солидна преднина на PS4 в борбата с Xbox One.

 

 

The Order: 1886 е екшън от трето лице, а действието се развива в една алтернативна история, в която хората са водили вековни битки с чудовища, които са наполовина човек и наполовина звяр. В тази алтернативна история крал Артур и Рицарите на кръглата маса са първите, успели да спечелят и да обърнат нещата в полза на хората. Това обръща войната и с навлизането на индустриалната революция хората имат солидно надмощие.

Очакваме нещо наистина уникално от това заглавие, но най-вече завладяваща атмосфера и интересни персонажи. Играта излиза тази есен.

 

The Witness

Вече е трудно да си спомним момента, в който инди игрите започнаха да се съревновават наравно с големите и скъпи заглавия, зад които седят огромни екипи от дизайнери, програмисти и художници. Ренесансът на независимите заглавия няма точна дата, но сред първите представители, които разчупиха статуквото, можем да споменем Minecraft и Braid. Minecraft, благодарение на безбройните си светове и постоянни ъпдейти, продължава да бъде сериозно име на всички платформи, но Braid залезе през 2008 г.

 

 

Шест години по-късно второто заглавие на Jonathan Blow е близо до своята премиера. The Witness е пъзел игра, но подобно на Braid тя е нещо повече от това – в нея има един много сложен свят, който се крие под семплата й външност. Действието започва на пуст остров, разделен на 10 сектора, всеки от които е пълен с пъзели, които, ако бъдат преодолени, ще отведат играча до планината, разположена в центъра на острова. The Witness е взаимствало елементи от Myst, но базирайки се на клиповете в интернет, заглавието на Blow няма да бъде толкова пасивно, колкото беше духовният му предшественик.

The Witness няма да бъде ексклузивно заглавие за PS4, но първоначално ще се разпространява само за конзолата на Sony. Все още няма информация кога това инди заглавие ще се появи и за Xbox One.

 

Transistor

Supergiant Games изненадаха всички през 2011 г., когато представиха Bastion - красиво анимирано приключенско заглавие, подплатено с отлично разказана история. Тази игра беше сред лидерите на 2011 г., а оттогава феновете очакват нова игра от Supergiant Games. Тя е съвсем близо.

Transistor изглежда като директно продължение на Bastion, тъй като е изготвена в същата перспектива, подобен художествен стил и разказвач, но Red, новият герой, може да спира времето, което да му позволи да избере най-добрия подход към всяка битка и загадка. Transistor е заглавие, в което темпото е умишлено забавено, а играчът ще трябва да преценява своите действия, а не да се хвърля сляпо във всяка битка. Заглавието се очаква по-късно тази година.

 

 

Мислите ли, че тези заглавия могат да дадат преднина на PlayStation 4 в битката с Xbox One? Биха ли ви накарали да си купите конзолата, която вече се предлага и на нашия пазар?

Вижте най-интересните PC игри за 2014 г.