Кръстоносният и съмнителен поход на Nintendo в защита на своите авторски права продължава с нова съдебна победа.

Още през септември 2019 г. Nintendo заведе дело срещу уебсайта на портала за изтегляне на игри RomUniverse. Според гиганта сайтът е улеснил масово онлайн нарушаване на авторски права на много популярни заглавия на Nintendo. Страницата печели и от продажбата на платени премиум акаунти - опция за вдигане на ограничението на броя игри, които потребителите могат да изтеглят.

Операторът на сайта, Матю Сторман, се защити в съда и се аргументира, че уебсайтът не нарушава никакви закони. Той също така каза, че никога не е качвал никакво пиратско съдържание (въпреки че е заявил обратното в предишно изказване). В крайна сметка сайтът беше спрян и миналата седмица съдията от окръжния съд на САЩ Консуело Маршал осъди Сторман да плати на Nintendo 2.1 милиона долара обезщетение. Преди това Nintendo поиска обезщетение за 15 милиона долара, но сега японската компания смята, че тази сума е достатъчна.

„Предвид умишленото нарушение на ответника съдът намира, че законоустановените щети от 35 000 долара за всяко нарушено авторско право [...] биха компенсирали ищеца за загубените му приходи и ще възпират ответника, който в момента е безработен и вече е затворил уебсайта“, се казва в позицията.

Съдия Маршал реши да не издава заповед за постоянен арест на Сторман, тъй като Nintendo не успя да докаже, че е претърпял „непоправима вреда“. Затварянето на уебсайта също означава, че няма непосредствени заплахи за каталога от авторски права на компанията.

Снимка: Android Authority

Виж още: Сензацията Genshin Impact гони половин милиард долара приходи за 2 месеца

 

Тагове: