Xbox Series X е една от любимите конзоли за игри на мнозина защото благодарение на програмата Game Pass и Game Pass Ultimate има чудесни възможности за нови игри. Изглежда обаче, че Microsoft ще направи някои значителни промени в платформата. Нов доклад показва, че през следващите седмици компанията ще работи за блокиране на използването на неразрешени аксесоари с конзолите си.

Според доклад от Windows Central Microsoft е започнала да показва ново съобщение за грешка "0x82d60002", когато потребителят свърже аксесоар от трета страна, който не е официално лицензиран по програмата Designed for Xbox.

В съобщението за грешка се посочва 12 ноември 2023 г. като бъдеща дата, на която аксесоарът ще спре да работи, но потребителите съобщават, че техните аксесоари вече са спрели да работят с конзолите Xbox.

Марки като Brook Gaming, която произвежда адаптери, позволяващи използването на много различни контролери за игри (като например DualSense на PlayStation 5) с много конзоли Xbox, също потвърждават, че техният адаптер е сред засегнатите.

В доклада се споменава, че все още не е съобщено за засегнати спорни аксесоари, като например такъв, който ви позволява да използвате клавиатура и мишка, но маскирани като контролер за Xbox. Такива аксесоари са били използвани за получаване на несправедливи предимства в някои игри, но също така са били използвани за удовлетворяване на законни нужди, свързани с достъпността.

Защо обаче Microsoft блокира нелицензираните аксесоари на трети страни? В доклада се изказва предположението, че това може да е в очакване на по-широко отваряне на лицензионната програма на Microsoft "Designed for Xbox". Досега Microsoft е била доста селективна при предоставянето на лиценза си, но компанията може да работи по процес на одобрение за официално сертифициране на лицензи за контролери на трети страни и др. Това би предотвратило появата на аксесоари, които нарушават правилата на играта, но би имало и съпътстващи щети за легитимните аксесоари като джойстиците за бойни игри например.

Ако търсите контролер или друг аксесоар, който ще работи с Xbox, потърсете зеления символ Designed for Xbox върху опаковката.

Снимка: Unsplash/Microsoft

Виж още: 5 задължителни умения, ако искаш да овладееш изкуствения интелект

 

Тагове: