Без изненада, спекулантите незабавно се нахвърлиха върху предварителните поръчки за Steam Deck и Ebay вече е пълен с безумни оферти за новообявения портативен геймърски компютър. Въпреки обещанията на Valve, че няма да допусне машинация с приордърите, онлайн пазарът е пълен с оферти за Steam Deck, всички надвишаващи значително официалната цена на устройството. Някои от исканите цени са за повече от 1200 долара, което е три пъти над обявената цена.

Предварителните поръчки на Steam Deck изискваха такса 6 долара, а през първите 48 часа от техния старт Steam Deck можеше да се поръчат само от потребители, които са си купили нещо от Steam преди юни тази година.

Ограничените наличности на Steam Deck почти веднага доведоха до промени в календара за изпълнение на поръчките. Ако буквално днес направите вашата заявка, базовата версия вече ще ви бъде доставена едва през Q1 2022, докато другите две версии ще бъдат налични съответно едва през Q2 и Q3 догодина. Точно поради тази причина закупуването на гарантирана резервация ви осигурява Steam Deck през декември или месеци преди някой друг, който го е поръчал днес.

Истината е, че на този етап никоя оферта не може да бъде считана за сигурна, тъй като Valve признава, че тези дати са пожелателни.

Steam Deck не единствената геймърска джаджа, превърнала се в обект на спекулации – това вече се случи с PlayStation 5 и със сигурност ще застигне и новообявения Nintendo Switch OLED модел.

Снимка: Valve

Виж още: Сензацията Genshin Impact гони половин милиард долара приходи за 2 месеца