Както очаквахме, по време на днешната гейминг пресконференция, Microsoft анонсира новия Xbox - Xbox One.

В основата на интерфейса на новия Xbox е навигацията с глас. Устройството се включва с команда "Xbox on", тъй слуша за вашите команди в режим на стендбай.

От гледна точка на хардуер, конзолата разполага с 8-ядрен процесор, 8 GB RAM памет, 500 GB твърд диск. Конзолата има USB 3.0 порт, поддържа Wi-Fi Direct и, след разочарованието от HD-DVD, има Blu-Ray оптично устройство. Не е ясно дали ще е възможно гледането на Blu-ray филми. Според Microsoft, конзолата е напълно тиха, което решава основен проблем на PS3 и Xbox 360.

Дизайнът и ергономията на контролера са променени, макар основната концепция да е запазена. Стиковете имат фина текстура, а Guide бутонът е изместен нагоре. Microsoft определено набляга на навигацията с глас и жестове, но иновира и в класическия метод за управление. Интересно е, че контролерът има нова, по-издръжлива и удобна батерия, а комуникацията с конзолата се извършва по Wi-Fi Direct, което намалява латентността.

Xbox One разчита на ядрото на Windows и има някои сходни интерфейсни особености, но слуховете, че конзолата ще използва Windows 8, се оказаха погрешни. Възможен е пълен контрол посредством глас, с което Microsoft определено въвежда силно футуристичен елемент за постоянна естествена комуникация с машина. Xbox One идва с вградено Skype приложение, което поддържа видеоконференции и може да се използва докато гледате филми или играете игри, благодарение на Snap функционалността.

Сред по-интересните игри, които видяхме по време на презентацията, са Quantum Break (от създателите на Max Payne и Alan Wake), няколко заглавия от EA Sports и Call of Duty: Ghosts. Всички заглавия изглеждат повече от впечатляващо. Някои кадри са почти неразличими от филмово съдържание. Специално внимание заслужава физиката на Quantum Break.

Xbox One няма да работи с игри за Xbox 360. Важно е да отбележим, че, след като закупите дадено заглавие, дискът се обвързва с конзолата ви и не може да го разменяте с приятели. Това е така, защото Xbox One позволява да продължите да играете, без дискът да е в конзолата - работните й файлове са съхраняват на твърдия диск. Именно затова единственият начин за справяне с пиратството е въвеждането на силни рестрикции.

Очаквайте повече информация за Xbox One по време на E3 след по-малко от месец. Прочетете повече за новия Kinect тук.

Тагове: