Симпатичната мини ретро конзола Playdate най-сетне има твърда премиерна дата и цена, след като бе обявена още през 2019 г. Предварителните поръчки за нея започват от следващия месец на цена от 179 долара. Компанията зад Playdate обещава 24 монохромни игри, които ще бъдат пуснати за системата в период от 12 седмици. Playdate се различава от останалите си събратя в тази ниша по това, че има черно-бял дисплей, минималистичен вид и необичайно управление. Въпросната ръчка отстрани на корпуса може да се използва за необичайни геймплей задачи като отваряне на врата, боравене с музикални инструменти или правене на трикове в спортна игра. 

Успоредно с конзолата ще видим док като аксесоар, на който да закрепите конзолата. Стойката има спикър и служи като зарядно.

Цената от 179 долара изглежда доста, тъй като е значително по-скъпа от едни 3DS, а с дока вероятно ще доближи цената на Switch. Playdate обаче не е замислена като конкурент на комерсиалните конзоли, а вместо това има собствена леко странна философия, съчетавайки нещо едновременно познато и забавно.

От Playdate първоначално ще бъдат произведени 20 000 бройки, а ако те се изчерпат, компанията има готовност за още. Вероятно успоредно с Playdate ще се появи и платформа за разработка на инди игри, наречена Pulp. Тя е уеб-базирана и позволява относително лесното създаване на игри чрез предварително зададени настройки и геймплей елементи. 

Снимка: Panic

Виж още: Сингъл игрите са живи и здрави - и доста по-популярни от мултиплейъра

Тагове: