Oculus обяви наследника на самостоятелните VR очила Oculus GO. Пазарната премиера ще е през пролетта на 2019 г. на стартова цена от 400 долара за 64 GB модел. Oculus Quest е липсващото звено между възможностите на достъпния Oculus GO и скъпия, нуждаещ се от мощен компютър, но и най-високотехнологичен Oculus Rift.

По-конкретно Quest ще комбинира чудесната оптика и пълната самодостатъчност на Oculus GO със засичането на движение в шест посоки на Oculus Rift и новоразработени Touch контролери. Така ще можете да се наслаждавате на популярни игри за Rift, като Robo Recall, The Climb и Moss, без да се налага да инвестирате в геймърско PC, да се оплитате в кабели и да разполагате външни сензори.

Всичко това си има и обратна страна, разбира се. Хардуерната мощ на Oculus Quest е скромна в сравнение с тази на геймърски компютър и няма да можете да играете Rift-съвместими компютърни игри на него. Точните спецификации не са известни, но Quest работи с хардуер на смартфон - тоест чипсет Snapdragon, мобилна RAM памет, флаш памет за съхранение на данни и т.н.

Въпреки това, съдейки по успеха на GO, Quest ще бъде следващата голяма крачка напред към подобряване на потребителското изживяване и масовизирането на виртуалната реалност.

Още от Play