Valve най-накрая оставя Windows 7, 8 и 8.1 зад гърба си. От 1 януари 2024 г. версиите преди Windows 10 вече не се поддържат. Тези, които искат да продължат да получават актуализации на Steam (включително пачове за сигурност) и да имат достъп до своите игри, трябва да преминат към Windows 11 или Windows 10.

Въпреки че Steam вече не се поддържа за Windows 7, 8 и 8.1, клиентите все още могат да получат достъп до своите игри. Valve обаче предупреждава, че услугата може да се срине по всяко време, предвид зависимостта ѝ от вградена версия на Google Chrome. Напомняме, че Google прекрати поддръжката на Windows 7 през януари 2023 г., като Chrome 109 е последната версия, достъпна за старите версии на Windows.

Освен че разчита на Chrome, Steam за Windows скоро ще изисква специфични функции на операционната система и компоненти за сигурност, които не са налични в Windows 7, 8 и 8.1.

Тъй като Valve не е в състояние да гарантира непрекъснатата функционалност на своята платформа за игри в Windows 7, 8 и 8.1, клиентите, които се придържат към тези операционни системи, могат да очакват услугата да се срине във всеки един момент. Освен това те вече няма да получават никаква техническа поддръжка.

Напомняме ви, че използването на остаряла операционна система на компютър, свързан с интернет, не е добра идея. Без актуализации на сигурността клиентите са податливи на зловреден софтуер и кибератаки, които използват непоправени уязвимости в изоставените операционни системи и софтуера, който работи с тях.

За съжаление потребителите на Windows 7, 8 и 8.1 са в затруднено положение, тъй като вече не се предлага безплатно обновяване до Windows 10. През септември 2023 г. Microsoft затвори дългогодишната вратичка, която позволяваше надграждане на стари версии на Windows до Windows 10 без закупуване на нов ключ. За да инсталирате поддържана версия на Windows, вече е необходимо да притежавате истински лиценз за Windows 10 или 11.

Снимка: Unsplash

Виж още: Услуга за здравни съвети с изкуствен интелект, ще се появи в iOS през 2024 г.

Тагове:
Още от Play