След като AMD доминира на пазара на преносими компютри благодарение на APU Ryzen 7 7840U, беше само въпрос на време някой да реши да даде шанс на Intel. Този някой се оказва OneXPlayer - марка, която има доста добри постижения в областта на джобните компютри, като например страхотния OneXFly. Тя току-що обяви X1, част от нова линия, наречена серия OneXPlorer, с новия чип Core Ultra на Intel, задвижван от Meteor Lake, който изпълнява всички задължения.

Въпреки че изглежда точно като таблет, OneXPlayer твърди, че 11-инчовият джобен компютър е с дизайн 3 в 1, но не каза какво всъщност означава това. Тийзър видеото обаче ни дава няколко улики, тъй като то много напомня на OneXPlayer 2 Pro. Това е 8.4-инчово устройство, което използва контролери в стил Nintendo Switch и поддържа магнитна клавиатура, за да се превърне в мини лаптоп: таблет, ноутбук, портативен геймърски компютър. Три в едно, наистина.

Това обаче е само предположение, тъй като действителното съобщение за пресата е доста оскъдно откъм подробности. Например не е посочено кой чип Intel Core Ultra е вътре, освен че е Core Ultra 7, така че не е възможно да се разбере каква точно ще бъде производителността му, особено в игри. Не се споменава и оперативната памет, паметта за съхранение или възможностите за свързване, въпреки че другите модели OneXPlayer като цяло са добре обезпечени в тези области.

Спецификациите на екрана са малко по-подробни, тъй като той е с размер 10.95 инча (нека просто го наречем 11-инчов) и резолюция 2.5K. Това вероятно означава, че е 2560x1600, така че това е прилично за панел с такъв размер. Той има максимална честота на опресняване от 120 Hz и OneXPlayer също така посочва, че е LTPS екран. Нямам представа дали е IPS или OLED, но във видеото изглежда доста добре (както и трябва).

Очевидно двойните високоговорители са настроени от инженери, "опитни в технологията Harman AudioEFX", и сме сигурни, че всички ще се съгласите, че това със сигурност може да означава абсолютно всичко.

Ако трябва да предположа, смятам, че OneXPlayer ще използва Core Ultra 7 155H, който е процесор с динамичен TDP, способен на турбомощност до 115 W и с гейминг производителност, която не се различава много от тази на Ryzen 7 7840U. Предполагам, че той разполага и с 16 GB или 32 GB LPDDR5, тъй като Intel счита, че 16 GB двуканална памет е минималната спецификация, за да може Core Ultra да постигне върхови резултати в рендирането.

Почти сигурно в устройството ще бъде вграден NVMe PCIe 4.0 SSD диск, вероятно 512 GB като стандарт, с възможност за избор на 1 TB или повече. Ще се предлага ли с контролери, или те ще бъдат допълнителна екстра, както клавиатурата? Все още не знаем. Ще бъде ли по-скъпо от 999 долара - базовата цена на OneXPlayer 2 Pro? Това са важни въпроси и очакваме информация от OneXPlayer, за да видим дали можем да научим повече за X1 преди официалното му пускане на пазара през януари 2024 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Мобилните игри изкарват повече от РС и конзолните, взети заедно