AMD бележи значителен ръст в последното ноемврийско проучване на Steam за хардуер: 4.7% при графичните процесори и 8.4% при централните процесори. Всичко това е за сметка на Nvidia и Intel, които отбелязват еднакво значителни загуби. Това обаче е по-скоро завръщане към статуквото, отколкото че AMD изведнъж е отбелязала значителни печалби. Октомврийското проучване на хардуера на Steam показва подобен ръст в използването на графични процесори на Nvidia и процесори на Intel, който сега е отменен. Това не е единствената странност в резултатите от ноемврийското проучване.

Проучването от ноември е практически обратното на предходното; почти всичко, което е спечелило през октомври, е намаляло през ноември и обратно. Краткият подем на картите от серията GeForce RTX 30 при графичните процесори изведнъж се превърна в отстъпление. Карти като RTX 3060 Ti, RTX 3070 и RTX 3070 Ti отбелязаха двуцифрен спад на дяловете си, а RTX 3060 в частност беше затрупана, тъй като делът ѝ спадна от 9.92% на 5.04%. В същото време почти всяка карта на AMD от последните три поколения отбеляза ръст.

Въпреки това всички тези данни са приблизително еднакви с резултатите от септември, което предполага, че резултатите от октомври са били отклонение. Вероятността Nvidia да спечели и след това да загуби такъв голям дял в рамките на няколко месеца изглежда доста малко вероятна.

В проучването от октомври се наблюдаваше значителен ръст на Intel, но през ноември той беше напълно променен, подобно на ръста на графичните процесори на Nvidia. AMD контролира приблизително една трета от пазара, докато Intel притежава останалите две трети. Освен това употребата на 6-ядрени процесори намаля, докато 4-ядрените нараснаха, но това само връща нещата на нивата от септември, точно както при различните тенденции.

Но освен AMD и Intel има и други странности. Делът на 4-ядрените и 6-ядрените процесори се е върнал към стойностите от септември, четири ядрата са се върнали нагоре, а шест ядрата са се върнали надолу. Тези цифри също са се променили леко, така че не става дума само за шум.

Поддръжката на инструкцията AX512VNNI също е интересна, тъй като тя се поддържа само от процесорите Raptor Lake Refresh от 11-о до 14-о поколение на Intel и от серията Ryzen 7000 на AMD. Това показва, че приблизително 10% от потребителите на Steam притежават някой от тези процесори, а също така се наблюдава странно колебание. Използването на 16 GB оперативна памет, най-популярното количество от известно време насам, също отбеляза лек спад през октомври, който вече в по-голямата си част е изчезнал.

Една от последните тенденции, които трябва да се отбележат, е бързото навлизане на Windows 11 за сметка на Windows 10. Делът на Windows 11 се е увеличил с 11.5 %, почти толкова, колкото и този на Windows 10 - 12.1%. Това компенсира случилото се през октомври, когато Windows 11 загуби 6.9% дял, а Windows 10 спечели 7.6%. Сега делът на Windows 11 е 42%, а този на Windows 10 - 53.5%.

Друга значителна промяна се случи при използването на езици. През октомври китайският изпревари английския с 13.7% ръст в употребата, като достигна 45.9%. Сега обаче английският отново е на върха, а китайският е по-далеч, отколкото през септември.

Снимка: Unsplash

Виж още: Полицията препоръчва на родителите да деактивират тази функция на iPhone

 

Тагове: